Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.07.2020 08:00

Nová policajná aplikácia má umožniť diskrétne nahlásenie domáceho násilia


David Puchovský z oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru počas prezentácie prvej policajnej aplikácie pre smartfóny. Snímka zdroj: (tasr).


Umožnenie diskrétneho oznámenia domáceho násilia a ochrana obetí násilia je hlavným cieľom novej policajnej mobilnej aplikácie Pomáham chrániť. Pilotne ju testujú v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK), do konca roka by sa mala rozšíriť na celé Slovensko.


Podľa viceprezidentky Policajného zboru SR Jany Maškarovej si TSK polícia vybrala preto, lebo má vhodné testovacie prostredie. „Je to malý kraj s rýchlou dostupnosťou policajných hliadok a s druhou najvyššou početnosťou prípadov domáceho násilia. Aplikáciu v TSK testujeme už viac ako mesiac v rôznych testovacích prostrediach, či už sú to husto obývané oblasti, osamotené miesta, pivnice, les, ale napríklad aj výťah či mestská hromadná doprava,” doplnila Maškarová s tým, že testovanie prebieha úspešne a postupne aplikáciu spustia aj v ostatných krajoch. Nasledovať bude Nitriansky kraj, do konca roka ukončia jej spustenie aj v Prešovskom a Košickom samosprávnom kraji.

Aplikáciu si počas mesačnej skúšobnej prevádzky podľa Maškarovej stiahlo asi 600 užívateľov, doteraz ju „naostro“ nepoužil nikto.

Ako informoval David Puchovský z oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru, aplikácia je zadarmo dostupná pre telefóny s operačnými systémami iOS a Android.

„Po vyplnení jednoduchého formulára a potvrdení kódom ju možno používať. Momentálne slúži na prípady domáceho násilia, do budúcnosti sa rozšíri aj o iné rizikové udalosti. Spustením aplikácie privolá obeť domáceho násilia prostredníctvom policajného dispečingu policajnú pomoc, dispečerovi ukáže súradnice. Užívateľ v ďalších krokoch môže špecifikovať udalosť, napríklad či má útočník zbraň a podobne,” uviedol Puchovský.

Aplikácia podľa neho nie je náhradou tiesňovej policajnej linky, obete by ju mali využívať iba v prípadoch, ak by hovor na tiesňovú linku ohrozil oznamovateľa.

Podľa zástupcu riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Rastislava Pelecha vyšle operačný dôstojník okamžite po prijatí signálu z mobilnej aplikácie na miesto hliadku. Obeť následne môže konkretizovať okolnosti domáceho násilia, čo hliadke môže pomôcť lepšie vyhodnotiť situáciu.

„Môže sa stať, že obeť stlačí tlačidlo a žiadne ďalšie informácie neposkytne. Je možnosť aj odvolať notifikáciu, no policajná hliadka napriek tomu udalosť preverí. Môže sa stať, že násilník donúti obeť, aby odvolala oznámenie,” doplnil Pelech.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.02.2020
Polícia predstavila novú mobilnú aplikáciu
Aplikácia nenahrádza tiesňovú linku 158, ale je ďalším spôsobom, ako kontaktovať políciu v prípade núdze. Mobilná aplikácia Policajného zboru Pomáham chrániť má pomôcť riešiť incidenty na uliciach, ale aj prípady domáceho násilia. Spustená bude v najbližších týždňoch.
viac
23.07.2020
Horská záchranná služba má novú aplikáciu, ktorá má pomôcť turistom
Horská záchranná služba (HZS) spustila novú aplikáciu, pomocou ktorej si môžu turisti privolať pomoc jedným tlačidlom.
viac
07.09.2020
Pilotné testovanie novej výučby na základných školách
Rezort školstva informuje o ďalšej zmene, ktorú so sebou priniesla koronakríza. Základné školy budú môcť preberať učivo nie po ročníkoch, ale v priebehu troch viacročných cyklov. Do pilotného trojročného testovania nového programu výučby vstúpilo 25 škôl zo Slovenska.
viac
26.10.2020
Branislav Tréger: ZMOS vytvára komunikačnú platformu
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s celoplošným testovaním vytvára komunikačnú platformu na konzultácie medzi samosprávami, ktoré sa pripravujú na testovanie obyvateľov a samosprávami, ktoré počas pilotného testovania získali praktické skúsenosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %