Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.01.2017 10:56

Nitrianske fašiangy ponúknu jarmok, dobré jedlo a kultúrny program


Snímka zdroj: (folklorfest.sk).


Fašiangový jarmok a bohatý kultúrny program budú aj tohto roku súčasťou Nitrianskych fašiangov, ktoré sa uskutočnia na Svätoplukovom námestí v sobotu 25. februára. Už o 10. hodine začne Fašiangový jarmok. Svoje výrobky tu budú prezentovať a predávať ľudovo-umeleckí remeselníci z celého Slovenska.


Návštevníci  budú môcť ochutnať zabíjačkové špeciality a tradičné fašiangové dobroty. O navodenie výbornej atmosféry sa postarajú skupiny LOJZO a Vrbovskí víťazi, ktorí sú typickí netradičnými hudobnými nástrojmi. Organizátori vyzývajú ľudí, aby si priniesli na námestie hrebene, pokrývky na hrnce a iné zvláštne hudobné nástroje, s pomocou ktorých zahrajú dobre známu pieseň Pec nám spadla.  

Súčasťou jarmoku bude aj gazdovský dvor Detskej farmy Humanita s domácimi zvieratkami. Záujemcovia sa môžu zadarmo povoziť po pešej zóne na bričke ťahanej koníkom. Okrem toho môžu ľudia získať počas podujatia hodnotné vecné ceny od Raiffeisen banky. Je možné, že fašiangovú zabíjačku spestrí svojou účasťou aj amatérsky kuchár Vilo Habo, známy z Jojkárskej kulinárskej súťaže Moja mama varí lepšie ako tvoja.

Veselý fašiangový sprievod vykročí na pešiu zónu o 16. hodine. Organizátori vyzývajú: „Zamaskujte sa aj vy a pridajte sa k chodúliarom, folklórnym skupinám, bubeníkom a najrôznejším maškarám vo veľkom nitrianskom fašiangovom sprievode!“ Fašiangové popoludnie vyvrcholí pochovávaním basy a ukážkami slovenských fašiangových zvykov.

Sprievodné fašiangové podujatia sa uskutočnia aj v mestských častiach. Na fašiangový karneval v CVČ sa môžu deti tešiť v nedeľu 12. februára.  

Súčasťou fašiangov budú oslavy Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu. Mesto Nitra pri tejto príležitosti pripravilo pre všetkých Nitranov aj návštevníkov mesta bezplatnú prehliadku s výkladom odborného sprievodcu. Na fašiangové potulky uličkami  Dolného a Horného mesta sa pôjde v sobotu 25. februára o 13. hodine spred NISYS-u. Záujemcovia sa na prehliadku musia vopred prihlásiť v NISYS-e na tel. č. 037/ 7410 906, 16 186 alebo na info@nitra.sk.

 

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2017
Mesto sa vráti do čias Liptovskej stolice
Slávni župani, obyvateľstvo v dobových kostýmoch a dianie v Liptovskej župe spred 340. rokov zaplaví ulice Liptovského Mikuláša počas blížiacich sa Stoličných dní.
viac
28.06.2017
Mesto pod Zoborom pozýva všetkých na mestské slávnosti
Od pondelka do stredy (3. - 5. júla 2017) ožije centrum Nitry mestskými slávnosťami „Nitra, milá Nitra...“, Pribinovými a Cyrilo-metodskými slávnosťami, ktoré bývajú každoročne venované významným osobnostiam histórie a súčasnosti Nitry. Nad slávnosťami prevzal záštitu predseda vlády SR Robert Fico.
viac
10.07.2017
Trenčiansky hrad ponúkne leto plné nezabudnuteľných zážitkov
V priebehu leta môžete na hrade dokonca prespať či prejsť jeho zákutiami len s baterkou v ruke.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %