Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
18.01.2017 10:59

Nitra potrebuje na dobudovanie kanalizácie deväť miliónov eur


Ilustračná snímka: (int).


Podľa slov technicko-investičného riaditeľa Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti (ZaVS), a.s., Štefana Štefeka chýba kanalizácia predovšetkým v mestských častiach Zobor, Horné a Dolné Krškany, v Mlynárciach, na Kyneku, v časti Šúdol a na Sadovej ulici na Chrenovej.


„V hodnote približne 800 000 eur je už schválený investičný plán na postupné dobudovanie kanalizačnej siete v meste Nitra. Stále je však potrebné nájsť 8,2 milióna eur.,“ uviedol Štefek.      

Masívnejšie investície smerovali do výstavby nitrianskej kanalizačnej siete predovšetkým v rokoch 2010 až 2013, keď sa vybudovalo viac ako 35 kilometrov kanalizácie. Výška celkových investičných nákladov vtedy prevyšovala 12,5 milióna eur a okrem štátneho rozpočtu prispela na projekt aj Európska únia finančnou čiastkou viac ako 11 miliónov eur. Na nové kanalizačné prípojky sa po dokončení stavby pripojilo vyše 5000 domácností.       

„Žiaľ, mesto ani vodárne sa už nemôžu uchádzať o financie z fondov EÚ, pretože v Nitre je kanalizácia vybudovaná nad 85 percent. To znamená, že čiastočne môže mesto požiadať o nejaké zdroje z Environmentálneho fondu a zvyšok musí byť z prostriedkov mestského rozpočtu, prípadne našej spoločnosti,“ povedal Štefek.      

Ako doplnil nitriansky viceprimátor Ján Vančo, mesto na výstavbu zvyšných častí kanalizačnej siete nerezignovalo, musí však na tieto investície nájsť potrebné zdroje. „V rozpočte na rok 2017 sme zatiaľ na prípravu projektovej dokumentácie vyčlenili sumu 100 000 eur,“ dodal Vančo.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2016
Pri budovaní kanalizácie pomohli obci aj financie zo Švajčiarska
Novú čistiareň odpadových vôd (ČOV) a kanalizáciu dnes slávnostne odovzdali v obci Dvorníky pri Hlohovci.
viac
02.01.2018
Nitra má projekty na výstavbu a opravu kanalizácie za vyše štyri milióny eur
Nitrianska radnica má pripravené projekty na výstavbu a opravu kanalizácie za viac ako štyri milióny eur. V prípade, že sa na ne nájdu peniaze v mestskom rozpočte, mohli by sa zrealizovať už v roku 2018.
viac
28.02.2020
MČ Sídlisko KVP opätovne prevzala kontrolu nad stavbou Senior domu
Košická mestská časť Sídlisko KVP za účasti polície a právneho zástupcu v utorok (25. 2.) po siedmich rokoch prevzala opätovne kontrolu nad areálom bývalej škôlky v Drocárovom parku, kde malo fungovať centrum pre seniorov.
viac
17.02.2021
Nitra pripravuje výstavbu kanalizácie na troch uliciach
Mesto Nitra sa uchádza o dotáciu 400 000 eur na výstavbu kanalizácie. Z nenávratného finančného príspevku z Environmentálneho fondu má byť postavená kanalizácia na troch uliciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %