Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
12.10.2020 03:00

Nitra chce mať manuál na tvorbu verejných priestranstiev


Ilustračná snímka: (nitralive.sk).


Nitrianska radnica si chce nechať vypracovať dokument, ktorý určí pravidlá pri tvorbe verejných priestorov. Nový manuál má určiť, ako sa budú mestské priestranstvá rozvíjať a udržiavať.


Magistrát už na tvorbu dokumentu vyhlásil výzvu. Ako informoval mestský úrad, uzávierka je 15. októbra do 12. hodiny. „Verejný priestor v Nitre je vybývaný, zanedbaný, bez dlhodobej vízie a názoru. Potrebujeme plán, podľa ktorého pôjdeme. Preto pre manuál verejných priestranstiev hľadáme spracovateľa,” uviedol hlavný architekt mesta Viktor Šabík.      

Radnica od dokumentu očakáva zlepšovanie kvality verejných priestranstiev prostredníctvom dizajnového a regulačného záväzného nástroja. „Bude predstavovať minimálny kvalitatívny štandard pri tvorbe verejných priestranstiev. Zároveň pôjde o koncepčný materiál, ktorým budú stanovené kritériá, princípy, pravidlá a odporúčania uplatňované pri tvorbe verejných priestranstiev, v procese ich plánovania, návrhu, realizácie, v správe a údržbe a v ich využívaní,” informoval mestský úrad.      

Manuál sa bude venovať všetkým zložkám a súčastiam verejných priestranstiev, teda mobiliáru a verejnej zeleni, dopravným prvkom, technickej infraštruktúre a umeleckým dielam vo verejnom priestore. Určený bude pre samosprávu mesta a jeho organizácie. „Bude tiež predstavovať informatívny materiál pre súkromné subjekty, investorov a pre širokú verejnosť. Mnoho miest podobný dokument už má, na Slovensku napríklad Prešov a Bratislava, v Čechách Brno a Praha,” pripomenul magistrát.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2020
Trnavská radnica vyhlásila súťaž na obnovu troch dvorov na Tehelnej
Ďalšiu architektonicko-krajinársku súťaž vypísalo mesto Trnava na obnovu verejných priestranstiev v rámci obytného súboru Tehelná. Chce revitalizovať tri vnútrobloky, aby vytvorilo oddychové prostredie pre obyvateľov. Informoval o tom primátor Peter Bročka.
viac
10.11.2020
Najväčší priestor na zjednodušenie VO je pri podlimitných zákazkách
Snaha zefektívniť, zrýchliť a tiež zjednodušiť proces verejného obstarávania je jedným z hlavných pilierov zásadnej novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú pripravil Úrad pre verejné obstarávanie.
viac
26.11.2020
ZMOS vypracovalo manuál k ambulantnému predaju potravín
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci projektovej aktivity Včasná intervencia, ktorá je súčasťou národného projektu Modernizácia miestnej úzmenej samosprávy vypracovalo manuál k ambulantnému predaju potravín.
viac
15.12.2020
Nitra chce do tvorby nového územného plánu zapojiť aj verejnosť
Mesto Nitra bude mať nový územný plán. Radnica už začala s jeho prípravou, do ktorej postupne zapája odbory mestského úradu i odborníkov z praxe a z akademickej obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %