Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.12.2018 03:50

Niekoľko betlehemských skupín obíde za dva dni asi 300 domov


Na sviatok Božieho narodenia sa v Detvianskej Hute v okrese Detva vydávajú na dvojdňovú púť po asi troch stovkách domov Kubo a betlehemci. Ich ceste predchádzala predpoludňajšia jasličková pobožnosť v tamojšom kostole. Na snímke Kubovia pred kostolom. EASYFOTO TASR - Jozef Poliak.


Na sviatok Božieho narodenia sa v Detvianskej Hute v okrese Detva vydávajú na dvojdňovú púť po asi troch stovkách domov Kubo a betlehemci. Ich ceste predchádzala predpoludňajšia jasličková pobožnosť v tamojšom kostole.


Pochôdzky po domoch vykonáva hneď niekoľko betlehemských skupín. Len jedna by to totiž v rozľahlom chotári pod Poľanou nedokázala zvládnuť. Svojich koledníkov má tak takmer každá miestna časť.       

"Naša betlehemská skupina je priamo z Detvianskej Huty. Za dva dni prejdeme všetky domy v dedine a ideme aj na faru. Ľudia nás núkajú väčšinou koláčmi, rezňami, občas prihodia aj nejaký peniaz," povedal TASR jeden z miestnych betlehemcov Peter Kršiak.             

Pochôdzky betlehemcov v kraji pod Poľanou patria k vianočnému koloritu už dlhé desaťročia a prenášajú sa z generácie na generáciu. Chlapci v tínedžerskom veku preberajú štafetu od svojich starších kamarátov, ktorí už majú iné záľuby. Tí najstarší vravia, že pochôdzkovali ich otcovia a dedovia a krajinou s cepáľmi v ruke chodili už aj ich pradedovia v medzivojnovom čase. Ovčia vlna, v ktorej je oblečený sprievodca betlehemcov a postrach detí Kubo, má u niektorých aj viac ako polstoročia.       

Podľa Kršiaka ich betlehemská skupina zvládne pochôdzkovanie hravo, pretože prejsť stred obce nie je nič zložité. Horšie to ale majú betlehemci, ktorí musia prejsť časti Štoliansko, Komárno, Žabica či Bratkovica, kde sú domy od seba vzdialené aj niekoľko kilometrov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2016
Trenčianski bezdomovci pestujú vianočné stromčeky pre osamelých seniorov
Trenčín 26. júla (TASR) – Trenčianski bezdomovci z Centra pre ľudí v núdzi na Nešporovej ulici v Trenčíne pestujú vianočné stromčeky pre osamelých seniorov, vyrábajú deky pre vozičkárov a onedlho by mali začať tkať koberce.
viac
16.12.2016
Betlehemci z Podpoľania priblížia už pomaly zabudnuté Vianočné hry
Už tradičným jarmokom s očakávanými betlehemskými Vianočnými hrami vyvrcholí v sobotu, 17. decembra na hlavnom námestí v historickej časti Detvy, šnúra podujatí s názvom Vianočná Detva 2016.
viac
06.07.2019
Obecný úrad chcú prestavať na bytovku, administratíva bude v škole
Budovu Obecného úradu v Detvianskej Hute v okrese Detva chcú prestavať na malú bytovku s troma bytmi. Samosprávna administratíva by sa presťahovala do objektu tamojšej základnej školy. TASR to povedal starosta obce Pavel Šulek.
viac
18.06.2020
Na náučnom chodníku M. Esterházyho je minerálny prameň aj štôlňa
Približne päť kilometrov dlhý náučný chodník Mikuláša Esterházyho otvorili v stredu (17. 6.) v obci Detvianska Huta v okrese Detva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %