Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.12.2016 05:40

Betlehemci z Podpoľania priblížia už pomaly zabudnuté Vianočné hry


Ilustračná snímka: (DTinfo.sk).


Už tradičným jarmokom s očakávanými betlehemskými Vianočnými hrami vyvrcholí v sobotu, 17. decembra na hlavnom námestí v historickej časti Detvy, šnúra podujatí s názvom Vianočná Detva 2016.


Ako uviedla hovorkyňa mesta Zuzana Juhaniaková, program začne o 10. hodine, kedy účastníkov privíta primátor Ján Šufliarsky. Na už 16. ročníku prehliadky vianočných a novoročných hier vystúpi 13 kolektívov - betlehemcov z Podpoľania a tiež Dychová hudba Detva, Folklórny skupina Hájiček z Chrenovca - Brusna a Folklórna skupina Slatina zo Zvolenskej Slatiny.       

"Som rada že niekoľko vianočných hier z Podpoľania sme obnovili, ako napríklad Chodenie s hadom, Dorotáši či Chodenie po chrene," povedala pracovníčka Kultúrneho centra v Detve Emília Sekerešová.       

Sama pokladá Podpoľanie za slovenskú raritu, keďže pochôdzky koledníkov po domoch nerobia folkloristi, ale obyčajní ľudia, deti a mládež, ktorí sa učia koledy od svojich starších kolegov - koledníkov.       

"V historických priestoroch starej radnice na námestí, v dnešnom Podpolianskom múzeu, budú pre návštevníkov po celý deň pripravené tvorivé dielne a lektorský výklad výstav," pripomenula hovorkyňa. Chutným zahriatím bude priamo na námestí varená vianočná kapustnica. Od rána ju budú variť zamestnanci mesta s pomocou dobrovoľníkov.       

Podujatia Vianočnej Detvy 2016 odštartovali už v utorok (13. 12.) vianočným koncertom Jany Orlickej a Diabolských huslí Jána Berkyho Mrenicu ml. V stredu (14. 12.) sa v tamojšom kultúrnom centre uskutočnilo hudobné predstavenie Smejko a Tanculienka a dnes (16. 12.) o 18. hodine je na programe vianočný koncert Základnej umeleckej školy Svetozára Stračinu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Vianoce na Orave v podobe ľudového jarmoku, výstavy i zvykoslovného programu
Podoby vianočných sviatkov ožijú na Orave tento rok v decembri v troch podobách.
viac
12.12.2017
Vianočné obdobie na Orave spríjemní rozmanitý program
Tak ako každý rok, aj tento podčiarkne vianočnú atmosféru na Orave séria podujatí Oravského kultúrneho strediska, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
12.12.2022
Po prestávke budú v Detve Koledníci, pripravujú aj vianočný jarmok
Po prestávke sa tento rok v Detve uskutoční prehliadka vianočných a novoročných hier s názvom Koledníci. Potvrdil to hovorca Detvy Milan Suja s tým, že bude súčasťou detvianskeho vianočného jarmoku, ktorý sa uskutoční v sobotu 17. decembra na Námestí SNP.
viac
18.12.2023
Vianočný jarmok priniesol tradičnú prehliadku betlehemcov z Podpoľania
Prehliadka betlehemcov z Podpoľania, hudobný program i detvianska zabíjačka boli súčasťou sobotného tradičného vianočného jarmoku v Detve. Ako TASR povedal primátor Branislav Baran, ľudia sa mohli ponúknuť kapustnicou, mäsom i vianočným punčom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %