Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
01.03.2018 09:00

„Nezastrešeným“ obciam prilosovali OZV


Ilustračná snímka, obec Jasenica.


Podľa predsedníčky predstavenstva Koordinačného centra OBALY Hany Novákovej by po zlosovaní 22. februára mali mať všetky slovenské obce a mestá zabezpečené financovanie triedeného zberu odpadov z obalov a neobalových výrobkov.


Presnejšie povedané ide o všetky obce a mestá, ktoré chceli uzatvoriť zmluvy s niektorou z ôsmich organizácií zastupujúcich výrobcov (OZV) obalov i neobalov s platnými autorizáciami.

Systém financovania a trhové prostredie

KC OBALY združuje organizácie zodpovednosti výrobcov. „Pred zlosovaním sme evidovali 12 obcí, ktoré ešte nemali uzatvorenú zmluvu o zapojení sa do systému financovania,“ informovala H. Nováková. Tiež upresnila, že viaceré ďalšie, ktoré sa z takého alebo onakého dôvodu rozišli so svojimi pôvodnými OZV, si v posledných týždňoch minulého roka samy našli OZV s voľnými kapacitami, respektíve o obce prejavili záujem organizácie zodpovednosti výrobcov. „Aj táto skutočnosť potvrdzuje, že v systéme funguje trhové prostredie,“ doplnila Nováková.

Spolupráca KC Obaly a ZMOS

„Keďže si KC OBALY chcelo byť isté, že triedený odpad vo všetkých obciach bude po zlosovaní financovaný výrobcami prostredníctvom OZV, ktoré o tento krok prejavia záujem, obrátili sme sa so žiadosťou o súčinnosť na Združenie miest a obcí Slovenska,“ pokračovala predsedníčka predstavenstva KC. „Následne ZMOS vyzvalo svojich členov, ktorí nemali od 1. januára 2018 uzatvorenú zmluvu na financovanie triedeného zberu s niektorou autorizovanou OZV, aby KC OBALY poslali žiadosť o prilosovanie k niektorej. Takto sme dvanástim obciam, ktoré záujem o financovanie triedeného zberu prejavili, OZV v minulom týždni prilosovali.“

OZV osloví obec do 10 dní od zlosovania

Povinnosťou OZV, ktorým boli obce prilosované, je kontaktovať sa s nimi do desiatich dní a ponúknuť im uzatvorenie zmluvy. „Prilosovaná OZV musí o výsledku kontaktu s  obcou informovať KC OBALY okamžite, najneskôr však do 30 dní od zlosovania,“ uzatvorila H. Nováková.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
12.02.2018
Ako vzdelávajú obyvateľstvo jednotlivé slovenské OZV
Organizáciám zodpovednosti výrobcov pre obaly i neobaly sme položili otázky o ich propagačných a vzdelávacích aktivitách v zazmluvnených obciach a mestách. Tak ako im to vyplýva zo zákona o odpadoch. Z ôsmich OZV s platnými autorizáciami odpovedalo šesť. Neodpovedali OZV E-cycling a OZV RECobal.
viac
13.03.2020
Prečo v niektorých obciach dochádza začiatkom roka k problémom s odvozom odpadov
Pozrime sa bližšie, čo sa skrýva za skutočnosťou, že 159 obcí so 141 199 nemalo začiatkom roka uzatvorenú zmluvu so žiadnou z desiatich existujúcich organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV). A prečo nezískali partnera, ktorý by im financoval triedený zber z obalových a neobalových výrobkov.
viac
22.07.2020
V prírode sa najviac povaľujú plasty, plechovky a zvyšky cigariet
Kým na západe SR s vyše 24 percentami voľne pohodeného komunálneho odpadu (litteringu) dominujú rôzne druhy plastov, rovnako ako na východe (vyše 34 %), v strede SR ľudia najviac odhadzujú nápojové plechovky (vyše 25 %).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %