Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
07.11.2020 08:10

Nevymýšľajme koleso - to vynašli asi pred 6000 rokmi v Mezopotámii


SOS - AGORA


Vrcholoví zástupcovia ZMOS boli od jeho vzniku vždy v poradných orgánoch všetkých doterajších demokratických „reformných“ vlád, v ktorých sa rozhodovalo o slovenskej verejnej správe a vždy sa aj s každou dokázali dohodnúť. Takže naša súčasná zdeformovaná verejná správa je aj ich produktom.


Už žijeme v globálnom svete 21. storočia, v ktorom prírodná mystika, filozofia, veda či ľudskosť strácajú svoj formálny historický naratívny význam z hľadiska náboženského, národného či ideo-logického. Takmer celá súčasná ľudská populácia je už vzdelaná – gramotná a mala by preto chápať, že politickým a legislatívnym prijatím Charty základných ľudských práv a pochopením najnovšej vedeckej evolučnej teórie ECO-EVO- DEVO sa presunul obsah pojmov nábožný, národný či ideologický z objektívnej dimenzie do dimenzie subjektívnej, teda osobnej.

Rovnako dnes v 21. storočí v deklarovanom občianskom demokratickom spoločenskom systéme nábožne, národne či ideologicky nevnímame ani obsah pojmov štátnosť, občianskosť či verejnú správu. Štátnosť nám symbolizuje prirodzené územie štátu, občianskosť prirodzene zodpovedného obyvateľa štátu a verejnú správu ako verejne deklarovaný demokratický systém tvorený občanom a nie formálnymi historickými inštitúciami. Väčšina obyčajných ľudí si však neuvedomuje, a vedomá mocenská akademická menšina nechce verejnosti priznať, že všetko evolučne prirodzené je aj osobne zodpovedné teda neoddeliteľne v prítomnosti priamo späté so svojím prostredím spätnou väzbou (feedback).

Ako ukazuje spoločenská prax, prirodzený fenomén osobnej zodpovednosti rovnako dlhodobo absentuje vo sfére verejného vzdelávania a verejnej správy. To, že si tento prirodzený fenomén (priamy osobný vzťah tu a teraz) neuvedomujú seniorski predstavitelia samosprávy a ZMOS, sa dá z hľadiska modernej evolučnej vývojovej psychológie logicky i racionálne pochopiť.

Pred 60 rokmi v 50. rokoch minulého storočia nám do našich detských myslí bolo totalitným vzdelávaním a výchovou (edukáciou), nielen počas povinnej školskej dochádzky, ale aj pri mimoškolských náboženských a pionierskych aktivitách vštepovaná/vtláčaná nekritická úcta a poslušnosť voči všetkým oficiálnym a formálnym mocenským i náboženským či akademickým autoritám.

Paradoxom však zostáva to, že túto nekritickú úctu a poslušnosť voči formálnym (prirodzene nezodpovedným) autoritám v súčasnej verejnej edukačnej a správnej praxi aplikujú a presadzujú aj tí mladší akademickí odborní expertní poradcovia a hovorcovia v produktívnom veku, ktorí násilnú edukáciu v 50. rokoch minulého storočia neprežili a len si ju v následnom období normalizácie racionálne (prospechársko-pragmaticky) prisvojili.

Súčasní experti na samosprávu zo samosprávy so svojím konceptom Parlamentu regiónov sa rovnako mýlia ako jeho bývalý menovec politik so štátnej správy s konceptom ESO, ktorého hlavným cieľom sa okrem prezentovaných pozitívnych cieľov stalo míňanie eurofondov na centralizáciu verejnej moci a osobného prospechu. Ak chceme mať funkčný občiansky parlament, jeho primárnou podmienkou musí byť funkčný slobodne- zodpovedný občan a nie plagiátorský akademik alebo prospechársko-pragmatický politik. Slobodne zodpovedným občanom sa stáva sám od seba (SOS) najmä ten jedinec, ktorý dokáže v produktívnom veku sám seba učiť, riadiť a živiť nezávisle od verejných financií alebo darov svojich donorov.

Našťastie toho štátneho experta politika nás už neznormalizovaná a na minulosti nezávislá mladšia generácia občanov v posledných parlamentných voľbách zbavila. Otázkou zostáva, či sa nájdu aj medzí mladšími nezávislými starostami takí, ktorí budú mať odvahu na tohtoročnom sneme prevziať zodpovednosť presadiť prirodzený princíp územnej samosprávy aj v nereformovateľne spolitizovanej štátnej správe tak, ako to navrhovali predstavitelia Agory pred 18. rokmi na sneme ZMOS v roku 2002 a následnom koncepte SOS – Slovenskej/Svetovej občianskej samosprávy .

Po 20 ročných negatívnych skúsenostiach s reformou verejnej správy nemusíme už nič nové neprirodzené vymýšľať, všetko je teoreticky pripravené a praxou overené, stačí urobiť prvý krok starostov za nestorom slovenských nezávislých starostov Michalom Sýkorom a snažiť sa o to aby každý starosta sa stal poslancom VÚC tak ako on sám od samého začiatku reformy verejnej správy, a následne spoločnou iniciatívou nezávislých starostov vytvoriť druhú komoru NR SR z priamo volených poslancov v jednotlivých okresoch. Z hľadiska prirodzenej logiky a sedliackeho rozumu je rovnako spoločensky prospešné, aby aj každý poslanec v miestnej samospráve osobne zastupoval konkrétny územný obvod.

Ako tento transformačný proces naštartovať nájdete v 18 rokov starom diskusnom príspevku jedného bývalého nezávislého starostu a potrebný obsah transformácie verejnej správy i s presnou metodikou zase v našej publikácii SOS, ktorú si je možné zakúpiť v redakcii Obecných novín alebo v kníhkupectve Artfórum na Kozej ulici v Bratislave.

Autor: František Pálka, predseda OZ Agora a bývalý starosta obce Kuchyňa Bohumil Olach, podpredseda OZ Agora a bývalý dlhoročný šéfredaktor Obecných novín


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2020
Podpora projektov pre najmenej rozvinuté regióny
Do sedemnástich najmenej rozvinutých regiónov pôjde do konca roka 5,8 miliónov eur.
viac
30.08.2021
Regionálne oslavy SNP aj s účasťou zástupcov ZMOS
Regionálne oslavy 77. výročia Slovenského národného povstania sa uskutočnili na Partizánskej lúke na Podbanskom.
viac
31.08.2021
Dostupnosť zdravotníctva je kľúčom k prevencii aj liečbe
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo v medzirezortnom pripomienkovom konaní kľúčový postoj k Zákonu o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti. Apeluje pritom na dostupnosť zdravotníckych služieb a poukazuje na potrebu systémových riešení.
viac
24.05.2022
ZMOS i ÚMS apelujú na poslancov, aby hlasovaním neublížili samosprávam
Najväčšie samosprávne združenia apelujú na poslancov Národnej rady (NR) SR, aby v hlasovaní nepodporili návrhy protiinflačných opatrení, ktoré uberú z príjmov miest, obcí i vyšších územných celkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %