Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.10.2019 05:05

Nemocnica sa dočkala nových postelí, vymení ich viac ako 500


Ilustračná snímka FNsP Žilina


Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline aktuálne prechádza historicky najväčšou obnovou lôžkového fondu.


Kamióny začali privážať desiatky kompletne nových moderných postelí spolu s antidekubitnými matracmi a ďalším príslušenstvom, ktoré nemocnica získala v rámci centrálneho verejného obstarávania zo zdrojov Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. Počet vymenených postelí sa zastaví až na čísle 513. Modernizáciou prejdú približne tri štvrtiny lôžok v celej nemocnici. Celková investícia predstavuje takmer 1,6 milióna eur.

Ešte v septembri dorazilo do Žiliny prvých 11 detských postieľok, ktoré slúžia malým pacientom na oddelení pediatrie, oftalmológie a ORL. Predošlú dodávku však už v týchto dňoch dopĺňajú kamióny s lôžkami pre dospelých pacientov. „Je to veľmi dobrá správa pre pacientov, ktorí počas pobytu v nemocnici prirodzene vnímajú najmä prostredie a postele, v ktorých ležia, a tie mali u nás, bohužiaľ, v mnohých prípadoch aj viac ako 20 rokov. Nespĺňali už požiadavky na modernú a kvalitnú medicínu,“ priblížil ekonomický riaditeľ FNsP Žilina Peter Braška s tým, že súčasťou dodávky sú okrem lôžok aj antidekubitné matrace. „Pohodlie sa prejaví predovšetkým pri dlhodobých liečbach, kde je pacient hospitalizovaný na lôžku dlhší čas. Očakávame, že nové antidekubitné matrace tiež prispejú k ďalšiemu znižovaniu stavov preležanín a zvýšeniu kvality zdravotnej starostlivosti, ktorú v našej nemocnici poskytujeme,“ dodal P. Braška.

Nové postele prinesú veľký prínos i pre zamestnancov. „Pri starých lôžkach bola jednou z nevýhod aj náročná práca pri manipulácii s pacientmi, a to najmä imobilnými. Mnohokrát bolo nevyhnutné vynaložiť veľa energie a fyzickej sily na to, aby boli pracovníci vôbec schopní pacientov polohovať a presúvať. Pri dnešných moderných polohovateľných posteliach už toto namáhanie odpadá,“ zdôraznil vedúci hospodársko-technického odboru FNsP Žilina Eduard Dorčík. Podľa jeho slov je z 502 lôžok pre dospelých až 231 postelí ovládateľných elektricky a zvyšných 271 polohovateľných mechanicky. „Mechanicky polohovateľné lôžka sú ovládané kľukovým mechanizmom a pacienta nie je potrebné dvíhať ručne,“ doplnil E. Dorčík.

Pôvodné postele, ktoré nahrádzajú nové, nemocnica rozdeľuje na tri typy. Všetky zachovalé ostanú na sklade ako súčasť rezervného fondu, prípadne budú ponúknuté iným organizáciám, domovom sociálnych služieb. Väčšinu zo starých lôžok však čaká likvidácia a cesta do zberu. Výmena postelí sa postupne dotkne všetkých oddelení so starými posteľami, najväčší počet je určený pre oddelenie vnútorného lekárstva, tzv. interné. Obnova lôžkového fondu v žilinskej nemocnici potrvá do novembra. Z dôvodu vykládky kamiónov je s ňou spojené i čiastočné obmedzenie parkovania na záchytnom parkovisku pri pavilóne LDCH.

Autor: (ts - Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2020
Milión eur z Nadácie Kia Motors Slovakia zavŕšil dar pre žilinskú traumatológiu
Najnovším úspešným projektom za spolu 140-tisíc eur sa stal nákup moderného diagnostického prístroja na operačné sály úrazovej chirurgie a výmena okien na oddelení klinickej a radiačnej onkológie.
viac
07.03.2020
V žilinskej nemocnici majú nových strážcov života
Nadácia Križovatka darovala novorodeneckému oddeleniu Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline ďalších 13 kusov nových monitorov dychu BabySense v hodnote 1040 eur a tiež 60 balení plienok.
viac
28.10.2023
Nemocnici opäť pomohli Stonožkári. Hrozí však, že výnimočný projekt skončí
Jedinečný projekt ručne maľovaných vianočných pohľadníc pomáha žilinskej nemocnici už od roku 2002. Občianske združenie „Priatelia Stonožky“ podporilo počas tejto doby rozvoj oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline finančnými darmi v celkovej výške 125.969,88 eur a 3.156 USD.
viac
21.11.2023
Nemocnica pozýva na charitatívnu vianočnú výstavu
Vianoce v žilinskej nemocnici budú opäť plné výnimočných zážitkov, pomoci a sviatočnej atmosféry. V priestoroch Denného psychiatrického stacionára žilinskej nemocnice sa aj tento rok uskutoční jedinečná Vianočná predajná výstava.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %