Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
28.10.2023 07:50

Nemocnici opäť pomohli Stonožkári. Hrozí však, že výnimočný projekt skončí


Ilustračná snímka


Jedinečný projekt ručne maľovaných vianočných pohľadníc pomáha žilinskej nemocnici už od roku 2002. Občianske združenie „Priatelia Stonožky“ podporilo počas tejto doby rozvoj oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline finančnými darmi v celkovej výške 125.969,88 eur a 3.156 USD.


Tento rok si však unikátne pohľadnice budú môcť priaznivci kúpiť pravdepodobne naposledy. „Stonožkári“, ako sa členovia združenia nazývajú, nenašli nasledovníkov, ktorí by v projekte pokračovali.

Desať oddelení žilinskej nemocnice si začiatkom týždňa prevzalo symbolické šeky v hodnote 3.885 eur z výťažku z minuloročného predaja vianočných pohľadníc. Vlani ich v žilinskej nemocnici predali takmer 1.200 a ďalšie predávali zároveň členovia občianskeho združenia. Ako informoval riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík, výnimočné sviatočné pozdravy nájdu pacienti i zamestnanci tento rok opäť v ambulantnej aj lôžkovej časti fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie, na oddelení neurológie, chirurgie, ortopédie, centrálnej sterilizácie, gynekológie a pôrodníctva, klinickej a radiačnej onkológie a tiež v Dome ošetrovateľskej starostlivosti. „Každá pohľadnica pomáha zlepšiť prostredie pre našich pacientov. Z vyzbieraných financií môžeme zakúpiť pomôcky alebo rôzne potrebné vybavenie priamo na konkrétne oddelenie, z ktorého si záujemcovia kúpia vianočné pozdravy,“ uviedol E. Dorčík, podľa ktorého využila nemocnica peňažné prostriedky z posledného ročníka napríklad na nákup nočných stolíkov, jedálenských stolov či rehabilitačných pomôcok. „Malé občianske združenie dokázalo vlastnými silami urobiť obrovské veci. Obetavosť, s akou Stonožkári roky podporujú naše oddelenia a pacientov, je absolútne mimoriadna a patrí im náš obdiv a úprimná vďaka. Dúfam, že sa iniciatívu podarí udržať,“ vyjadril nádej riaditeľ FNsP Žilina.

Projekt Občianskeho združenia „Priatelia Stonožky“ sa počas 20 rokov existencie dotkol tisícov Žilinčanov. Predsedníčka Stonožkárov Daniela Popluhárová priblížila, že v spolupráci so zakladateľkou myšlienky „Stonožky“, pani Bělou Grand Jensen z Nórska, sa do maľovania vianočných pohľadníc zapájali deti žilinských škôl už od roku 1994. Mnoho z nich maľovalo pohľadnice najprv v školských laviciach a v dospelosti iniciatívu zase podporili finančným príspevkom. „Pohľadnice boli vždy originálnymi dielami malých autorov. Dlhoročne s nami intenzívne spolupracuje Základná škola Jarná a Základná umelecká škola Ferka Špániho v Žiline, odkiaľ pochádzajú aj tohtoročné obrázky. Opäť na nich nájdeme tú pravú, tradičnú zimnú atmosféru zachytenú detskými očami,“ doplnila D. Popluhárová s tým, že všetko ale nasvedčuje tomu, že vianočné pohľadnice majú pred sebou úplne posledný rok. „Nepodarilo sa nám nájsť dobrovoľníkov, ktorí by mali záujem pokračovať v našom poslaní bez nároku na akúkoľvek finančnú odmenu. Náš tím už nevládze ako kedysi, všetci sme vo vyššom veku, robíme to nezištne a, žiaľ, nie je v našich silách realizovať všetky aktivity, ktoré sú potrebné, aby mohol projekt naplno pomáhať tam, kde je to najviac potrebné,“ vysvetlila predsedníčka OZ „Priatelia Stonožky“. Podľa jej slov by rada odovzdala vedenie nástupcom, ktorí by sa myšlienky ujali a ďalej ju rozvíjali. „Privítali by sme, ak by sa našiel niekto, kto by mal záujem prevziať iniciatívu a udržať charitatívny význam i tradíciu vianočných pohľadníc, ktoré budú môcť ďalej šíriť dobré skutky,“ vyslovila prianie D. Popluhárová. Záujemcovia môžu kontaktovať občianske združenie na emailovej adrese centipedefriends@gmail.com alebo telefónnom čísle +421 903 751 575. Rovnaké kontakty môžu využiť externé spoločnosti, ktoré by mali záujem pohľadnice zakúpiť aj pre svojich zamestnancov a podporiť občianske združenie spolu s nemocnicou.

Tohtoročné vianočné pohľadnice Občianskeho združenia „Priatelia Stonožky“ bude možné zakúpiť na týchto oddeleniach žilinskej nemocnice: ambulantná aj lôžková časť fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie, oddelenie neurológie, chirurgie, ortopédie, centrálnej sterilizácie, gynekológie a pôrodníctva, klinickej a radiačnej onkológie a Dom ošetrovateľskej starostlivosti.

 

 

Autor: (ts-Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2019
Nemocnica sa dočkala nových postelí, vymení ich viac ako 500
Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline aktuálne prechádza historicky najväčšou obnovou lôžkového fondu.
viac
11.02.2020
Milión eur z Nadácie Kia Motors Slovakia zavŕšil dar pre žilinskú traumatológiu
Najnovším úspešným projektom za spolu 140-tisíc eur sa stal nákup moderného diagnostického prístroja na operačné sály úrazovej chirurgie a výmena okien na oddelení klinickej a radiačnej onkológie.
viac
12.03.2020
FNsP J. A. Reimana je najlepšou nemocnicou roka 2019
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove je podľa rebríčka zdravotnej poisťovne Dôvera najlepšou nemocnicou. Zvíťazila v kategórii univerzitných a fakultných nemocníc.
viac
29.09.2023
ERASMUS aj v žilinskej nemocnici. Prax tu vykonávajú českí stredoškoláci
Žiaci Strednej zdravotníckej školy Hranice z Českej republiky absolvujú v rámci projektu ERASMUS+ dvojtýždňovú pracovnú stáž vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %