Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
24.11.2022 12:35

Navrhované kompenzácie pre plánovaný zvýšený daňový bonus sú nedostatočné


Ilustračná snímka: (tasr).


Navrhované kompenzácie v súvislosti s plánovaným zvýšením daňového bonusu sú pre samosprávy nedostatočné. Vyhlásila to Únia miest Slovenska (ÚMS) s tým, že pokles príjmov samosprávnych krajov, miest a obcí bude zásadný a trvalý.


Únia spoločne so Združením miest a obcí Slovenska i asociáciami prednostov úradov miestnej samosprávy a komunálnych ekonómov preto vyzývajú poslancov Národnej rady SR, aby za pozmeňujúci návrh k novele zákona o dani z príjmov nehlasovali.

Samosprávy upozorňujú, že im štát na zvýšený daňový bonus má zobrať 784 miliónov eur, kompenzácie sú však na úrovni 240 miliónov eur. "Ide tak o pokračovanie v prijímaní rozhodnutí, ktoré majú negatívne vplyvy na samosprávy a automaticky sa premietnu do znižovania kvality verejných služieb, ktoré samosprávy zabezpečujú pre obyvateľov," uviedla ÚMS s tým, že každá samospráva bude voliť opatrenia individuálne.

Upozorňuje však, že môže nastať redukcia spojov a zhoršenie intervalov v mestskej hromadnej doprave (MHD), zvýšenie cestovného v MHD, zastavenie dotácií pre šport, kultúru či sociálne služby. Taktiež môže dôjsť k prepúšťaniu zamestnancov samosprávy, k zvýšeniu dane z nehnuteľnosti, poplatkov v školách i v zariadeniach pre seniorov. Zvýšiť sa tiež podľa ÚMS môže aj nájomné za hrobové miesta či daň za verejné priestranstvá.

Z navrhovaných pozmeňujúcich návrhov k vládnej novele zákona o dani z príjmov, ktorá je momentálne v druhom čítaní, vyplýva, že daňový bonus by sa mohol zvýšiť na 140 eur mesačne. To na prechodné obdobie dvoch rokov a na vyživované deti do 18 rokov. Samosprávam by sa to malo kompenzovať zo zdrojov z dane z príjmov právnických osôb. Poslanci by o tom mohli rozhodnúť na ďalšej riadnej parlamentnej schôdzi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.02.2021
ÚMS: Nevieme, čo máme robiť, vládne tu úplný chaos
Mestá sú zúfalé z aktuálneho diania a z prístupu vlády. V čase, kedy sa rozhoduje o otváraní škôl počas kritickej epidemiologickej situácie na Slovensku, neexistujú žiadne striktné a zrozumiteľné pravidlá, ako majú mestá postupovať.
viac
28.05.2022
ÚMS žiada štát o ďalšie rokovanie
Únia miest Slovenska apeluje na vládu SR a vládne strany, aby neprijímali žiadne rozhodnutia o medializovanom daňovom mixe bez jednoznačnej dohody so samosprávami.
viac
09.11.2022
Zvýšenie daňového bonusu prinúti samosprávy obmedzovať svoje služby
Ak Národná rada SR opätovne schváli zvýšený daňový bonus, samosprávy budú v budúcom roku po zohľadnení rastúcich cien chudobnejšie a nútené k obmedzovaniu základných verejných služieb.
viac
08.12.2022
ÚMS s dočasnými kompenzáciami pre samosprávy nesúhlasí, chýba im pol miliardy
Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s dočasnými "kompenzáciami" pre samosprávy, ktoré vláda pripravovala na poslednú chvíľu. Samosprávam síce pribudnú do rozpočtov stovky tisíc eur, čo im umožní dýchať, ale pol miliardy im stále chýba.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %