Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.11.2022 02:25

Zvýšenie daňového bonusu prinúti samosprávy obmedzovať svoje služby


Ilustračná snímka.


Ak Národná rada SR opätovne schváli zvýšený daňový bonus, samosprávy budú v budúcom roku po zohľadnení rastúcich cien chudobnejšie a nútené k obmedzovaniu základných verejných služieb.


Upozorňuje na to Únia miest Slovenska (ÚMS), ktorá zároveň poslancov parlamentu vyzýva, aby zmeny, ktoré sa snaží vláda presadiť pozmeňujúcim návrhom poslanca OĽANO Milana Kuriaka, nepodporili.

"Vyzývame ich, aby pred nepremysleným a likvidačným opatrením pre samosprávy uprednostnili odbornú diskusiu a štandardný legislatívny proces," uviedla strešná organizácia mestských samospráv.

ÚMS pripomenula, že opakovane dochádza k snahe presadzovať legislatívne opatrenia, ktoré ohrozujú ekonomickú stabilitu samospráv. "Vláda sa správa, akoby sa energetická kríza či vysoká inflácia samospráv vôbec netýkala. Miesto kompenzácií za zvýšené náklady dokonca vláda peniaze z budúcich príjmov samospráv rozdáva," upozornila únia, ktorá zastupuje aktuálne 61 členských miest. Tie obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) uviedlo, že poslanci parlamentu boli viackrát upozornení, že hlasovanie o tejto téme je nebezpečné a samosprávy sa môžu dostať do ekonomickej priepasti. "Náš postoj naďalej trvá. Všetkých poslancov pri téme daňového bonusu sme oslovili, aby neschválili takéto kroky. Uviedli sme im aj argumenty. Napokon každý z poslancov, ktorý pôsobí v samospráve, musí vedieť, že takýmto hlasovaním ubližuje svojej samospráve i všetkým ostatným," povedal ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Premiér Eduard Heger v uplynulých dňoch deklaroval, že samosprávam bude štát kompenzovať výpadky z príjmov, ktoré spôsobia legislatívne zmeny a zvýšenie daňového bonusu. O forme má hovoriť so zástupcami samospráv.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2022
R. Rybníček: Mestá a obce budú musieť zvažovať zvýšenie daní a poplatkov
Mestá a obce budú musieť pre parlamentom schválenú protiinflačnú pomoc z dielne ministerstva financií zvažovať zvyšovanie dani z nehnuteľností, poplatkov za školy a škôlky či prijímať rozhodnutia, ktoré budú voči občanom nepopulárne.
viac
24.11.2022
Navrhované kompenzácie pre plánovaný zvýšený daňový bonus sú nedostatočné
Navrhované kompenzácie v súvislosti s plánovaným zvýšením daňového bonusu sú pre samosprávy nedostatočné. Vyhlásila to Únia miest Slovenska (ÚMS) s tým, že pokles príjmov samosprávnych krajov, miest a obcí bude zásadný a trvalý.
viac
08.12.2022
ÚMS s dočasnými kompenzáciami pre samosprávy nesúhlasí, chýba im pol miliardy
Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s dočasnými "kompenzáciami" pre samosprávy, ktoré vláda pripravovala na poslednú chvíľu. Samosprávam síce pribudnú do rozpočtov stovky tisíc eur, čo im umožní dýchať, ale pol miliardy im stále chýba.
viac
15.03.2023
Neriešený problém Devína je výstrahou, upozorňuje ZMOS a ÚMS,kroky Karasa vítajú
Príklad dlhodobo neriešeného problému bratislavského Devína, ktorý je od roku 2005 v nútenej správe, je výstrahou a upozornením, že tieto problémy sú závažné a neodkladné. Zhodujú sa na tom Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Únia miest Slovenska (ÚMS).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %