Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.02.2023 03:20

Návratnosť zálohovaných obalov dosiahla vlani 71 percent


Na snímke dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj počas tlačovej konferencie na tému prvý rok zálohového systému - výsledky prekonali všetky očakávania. Snímka zdroj: (tasr).


Minulý rok sa na trh uviedlo 1,1 miliardy zálohovaných nápojových obalov. V rámci zálohovania sa vyzbieralo viac ako 821 miliónov fliaš a plechoviek, čo predstavuje 71-percentnú návratnosť.


Na tlačovej konferencii k prvému roku zálohovania to povedal riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč. Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) poznamenal, že očakávali 60-percentnú návratnosť.

"Podľa môjho názoru je návratnosť zo strany spotrebiteľov vyššia. Veľká časť obalov, ktoré boli v minulom roku uvedené na trh, bola iba na predajniach a nebola ešte spotrebovaná ani vrátená," poukázal Áč s tým, že tie sa v priebehu tohto roku vrátia a v lete budú poznať reálnu návratnosť zálohovaných obalov.

Na Slovensku funguje viac ako 3000 odberných miest. Cieľom na tento rok je podľa Áča zvyšovať počet odberných miest na približne 3700. Správca zálohového systému zároveň nedávno zvýšil poplatky za zber a za spracovanie obalov. "Pevne verím, že to bude motivačné pre tie menšie predajne, aby sa zapojili," poznamenal Áč.  Zároveň dodal, že 15-centovú zálohu zvyšovať neplánujú.

Jedným z cieľov je aj stabilizácia zamestnancov zálohového systému. "V dnešnej dobe máme 75 kolegov vo výrobe a naďalej nám 37 chýba, aby sme dosiahli požadovaný stav," podotkol riaditeľ Správcu zálohového systému.

Budaj potvrdil, že správca si plní svoje povinnosti. Bude naliehať aj na rozširovanie počtu automatov. Do budúcna by chcel, aby sa nakúpili aj modernejšie technológie na recykláciu plastov.

"Celý proces, ktorý sme teraz zbehli za jeden rok, mal trvať oveľa dlhšie. Som presvedčený, že do roku 2025 dosiahneme 90-percentné zálohovanie, čiže ten cieľ, ktorý je finálny. Ak sa bude zbierať nad 90 percent, už budeme potom krajinou mimoriadne disciplinovaných občanov," povedal minister. Áč aj Budaj sa poďakovali ľuďom, že zálohovanie prijali a obaly vracajú.

Na Slovensku sa zálohujú všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. Cieľom zálohovania je dosiahnuť 90-percentnú návratnosť predaných nápojových obalov do roku 2025, recyklovať ich a využiť pri výrobe nových plastových fliaš a plechoviek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2020
PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022
Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.
viac
02.01.2023
J. Budaj: Zálohovanie nápojových obalov sa neustále vyvíja
Zálohovanie nápojových obalov sa neustále vyvíja. Správca zálohového systému priebežne vylaďuje procesy, aby systém fungoval pre zákazníka pohodlne, motivačne a bez problémov.
viac
09.01.2023
Výzvou v tomto roku bude aj dokončenie zonácií v národných parkoch
Výzvou v tomto roku bude podľa dočasne povereného ministra životného prostredia SR Jána Budaja aj dokončenie zonácií vo zvyšných národných parkoch.
viac
16.01.2023
J. Budaj: V tomto roku chceme pokračovať v reforme národných parkov
Rezort životného prostredia chce tento rok pokračovať v reforme národných parkov. V TASR TV to deklaroval dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %