Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
27.03.2023 10:35

Námestie od utorka ožije veľkonočnými trhmi, zvykmi a tradíciami


Ilustračná snímka: (tasr).


Od utorka Banská Bystrica ožije veľkonočnou atmosférou. Na Námestí SNP sa 28. marca začínajú príležitostné trhy, ktoré potrvajú do 5. apríla a kultúrny program pripomenie kresťanské i pohanské zvyky a tradície spájajúce sa s Veľkou nocou.


"Príležitostný trh je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočného námestia. Pestrú ponuku remeselných výrobkov budú tvoriť kraslice, prútené korbáče, kvetinové ikebany, výrobky z včelieho vosku, medovníky, med a mnoho iného. Labužníci si môžu pochutnať na rôznych pekárenských či cukrárenských výrobkoch, langošoch, chlebových posúchoch či trdelníkoch a medovine. Predajné stánky budú k dispozícii každý deň v čase od 9.00 do 19.00 h," informovala vedúca oddelenia kultúry magistrátu Jana Očenášová.

V kultúrnom programe, ktorý tvorí dvanásť podujatí, nebudú chýbať ľudové spevy a tance, vynášanie Moreny i rozprávky. Vystúpia detské folklórne súbory, žiaci základných škôl a Základnej umeleckej školy J. Cikkera. Pre obyvateľov a návštevníkov mesta pripravia tvorivé dielne, na ktorých si môžu vyrobiť kašírované vajíčka a vlastný korbáč.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2018
Veľkonočnými trhmi na námestí zaznie aj Horehronský viachlasný spev
S blížiacimi sa najvýznamnejšími kresťanskými sviatkami v roku ožíva aj banskobystrické Námestie SNP. Od utorka (20.3.) tam začínajú tradičné veľkonočné trhy, ktoré potrvajú do stredy 28. marca a opäť ponúknu remeselnícke výrobky i špeciality pre labužníkov.
viac
16.11.2022
Do mesta sa po dvoch rokoch vrátia tradičné vianočné trhy
Do Banskej Bystrice sa po dvoch rokoch vrátia vianočné trhy v rozsahu, ako ich obyvatelia mesta poznajú z obdobia pred pandémiou nového koronavírusu.
viac
20.04.2023
Na Deň Zeme pripravilo SSM pre návštevníkov viaceré ekoaktivity
Pre návštevníkov a milovníkov prírody pripravilo Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pri príležitosti Dňa Zeme viaceré ekologické aktivity zamerané na ochranu životného prostredia.
viac
27.04.2023
V meste bude v najbližších dňoch viacero kultúrnych podujatí
Medzinárodný deň tanca, stavanie mája i výstava historických vozidiel budú súčasťou kultúrnych podujatí, ktoré v najbližších dňoch pripravujú v Banskej Bystrici. Informoval o tom Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %