Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
05.04.2022 09:30

Veľkonočné trhy sa po dvoch rokoch pandémie opäť vrátili na námestie


Ilustračná snímka: (banskabystrica.sk).


Po dvoch rokoch od pandémie nového koronavírusu sa na banskobystrické námestie vracajú tradičné veľkonočné trhy. Návštevníci si ich užijú od 5. do 13. apríla.


Námestie SNP už zdobí sviatočná breza, ktorá je symbolom jari, mladosti, sviežosti i znovuzrodenia, a patrí k Veľkej noci. TASR o tom v pondelok informovala Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.

Súčasťou trhov budú stánky s občerstvením, ľudovo umeleckými výrobkami, ale i sprievodný kultúrny program či aranžovanie v Robotníckom dome. Kraslice, prútené korbáče, kvetinové ikebany a výrobky z včelieho vosku. Obzrieť alebo zakúpiť si sortiment najrozličnejšieho druhu domácej výroby je možné v čase od 9.00 do 19.00 h. Chýbať nebudú ani medovníky, pekárenské i cukrárenské výrobky, med, medovina, cukrovinky, lokše či trdelníky.

„Som rád, že sa po dlhej dobe konečne budeme môcť všetci spolu stretnúť a osláviť príchod jari. Teším sa na zaplnené námestie. Hudba, dobré jedlo, smiech, radosť a odreagovanie je to, čo všetci potrebujeme. Verím, že nám počasie bude priať a veľkonočné trhy budú udalosťou, ktorá odštartuje šnúru mnohých spoločenských podujatí v našom meste, bez obmedzení a strachu,“ konštatoval primátor Ján Nosko.

Kultúrny program sa začína 6. apríla šuhajskými aktivitami Kyselých krastafcov na chodúľoch o 16.00 h. Banskobystričania budú môcť ozdobiť veľkonočné vajíčko rôznymi stužkami a dekoráciami.

Počas ďalších dní vystúpi detský folklórny súbor Prvosienka a svoje spevy, tance i hudbu odprezentuje tiež súbor Partizán. Na svoje si počas víkendu prídu aj deti.

„Súčasťou veľkonočného programu bude tiež vystúpenie detí z Materskej školy 29. augusta v Banskej Bystrici, ktoré predvedú svoje Vítanie jari,“ dodala Jana Očenášová, vedúca oddelenia kultúry magistrátu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2018
Veľkonočnými trhmi na námestí zaznie aj Horehronský viachlasný spev
S blížiacimi sa najvýznamnejšími kresťanskými sviatkami v roku ožíva aj banskobystrické Námestie SNP. Od utorka (20.3.) tam začínajú tradičné veľkonočné trhy, ktoré potrvajú do stredy 28. marca a opäť ponúknu remeselnícke výrobky i špeciality pre labužníkov.
viac
04.04.2019
Veľkonočné trhy sa začínajú 10. apríla, ponúknu kraslice i folklór
Veľkonočné trhy na banskobystrickom Námestí SNP sa začnú 10. apríla a obyvatelia mesta pod Urpínom i jeho návštevníci sa opäť môžu tešiť na širokú ponuku tradičných výrobkov s veľkonočnou tematikou, ale aj chutné jedlá a nápoje.
viac
27.03.2023
Námestie od utorka ožije veľkonočnými trhmi, zvykmi a tradíciami
Od utorka Banská Bystrica ožije veľkonočnou atmosférou. Na Námestí SNP sa 28. marca začínajú príležitostné trhy, ktoré potrvajú do 5. apríla a kultúrny program pripomenie kresťanské i pohanské zvyky a tradície spájajúce sa s Veľkou nocou.
viac
31.03.2023
Župné trhy sa začnú v B. Bystrici, postupne budú v siedmich mestách kraja
Po úspešnom pilotnom ročníku pokračuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v tradícii organizovania Župných trhov aj v tomto roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %