Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.02.2020 11:50

Najčastejším problémom malých obcí je nedostatok financií


Ilustračná snímka: shutterstock


Najčastejšími problémami obcí s nízkym počtom obyvateľov sú nedostatok finančných prostriedkov, slabý ľudský kapitál a nezáujem o kandidatúru na starostu či poslancov obecného zastupiteľstva. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.


Niektoré príjmy obcí sú viazané na počet obyvateľov, malým obciam preto často chýbajú finančné prostriedky. "Väčšina z príjmov sa využije na chod obce, administratívu a mzdy a nie na služby, ktoré by mala obec zabezpečovať," priblížila Paulenová. Ďalším problémom je podľa nej slabý ľudský kapitál, ktorý by mal zabezpečovať kvalitný výkon služieb, ale aj obsadenie obecných orgánov.       

"Miestna územná samospráva potrebuje systémovú pomoc v rámci medziobecnej spolupráce, pretože kooperácia samospráv na výkone agendy, konkrétnych kompetencií a tiež napríklad v oblasti zabezpečovania verejnoprospešných činností a verejných služieb môže byť mimoriadne efektívna a udržateľná," myslí si ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.       

ZMOS podľa Kaliňáka v súčasnosti pracuje na analýze spoločných obecných úradov z hľadiska úzkej spolupráce samospráv v oblasti originálnych kompetencií. Využiť chce okrem poznatkov z vlastných analýz aj skúsenosti z prostredia poľskej a českej samosprávy.       

O rok by malo ZMOS predstaviť tzv. nový komunálny manažment. Pôjde o návrh opatrení, dosahov a riešení na modernizáciu miestnej územnej samosprávy, kde bude mať svoje miesto aj zriaďovanie tzv. centier zdieľaných služieb.       

Projekt zameraný na posilnenie územnej samosprávy na Slovensku realizuje aj MV SR v spolupráci s Centrom expertízy Rady Európy. Projekt má poukázať na nedostatky územnej samosprávy vrátane jej roztrieštenosti a ponúknuť alternatívne riešenia.       

Slovensko má momentálne 2927 obcí. Ich počet sa vzhľadom na nezáujem o zlučovanie a prísnejšie nastavené podmienky rozdeľovania nemení. Podľa zákona o obecnom zriadení sa totiž môže obec rozdeliť len vtedy, ak nové obce budú mať každá najmenej 3000 obyvateľov. Táto podmienka má zabrániť vzniku ďalších obcí s nízkym počtom obyvateľov. Jediná zmena za uplynulé roky nastala v počte obcí s postavením mesta, ktorých je v súčasnosti 141. Status mesta získali napríklad Gabčíkovo, Turany a Nesvady.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
05.01.2021
Refundácie nákladov počas mimoriadnej situácie
Ministerstvo vnútra avizuje, že postupne vyplatí mestám a obciam vyše 16 miliónov eur na výdavky počas mimoriadnej situácie a za celoplošné testovanie.
viac
17.05.2021
ZMOS požaduje od štátu, aby financoval objednané
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo ministrovi dopravy a výstavby požiadavku na dofinancovanie preneseného výkonu štátnej správy. Štát namiesto toho, aby doplatil objednané ešte krátil objem peňazí. Mestá a obce sú preto nútené porušovať zákon.
viac
14.10.2021
Druhý ročník projektu ELoGE Slovensko
Registrácia samospráv na získanie Európskej značky excelentnosti dobrej správy vecí verejných pre rok 2021 spustená.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %