Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.02.2020 10:17

Na výstavbu cyklochodníka získal Liptovský Mikuláš takmer 400 000 eur


Snímka zdroj: (mikulas.sk).


V Liptovskom Mikuláši pribudne nový úsek chodníka pre cyklistov. Napojí sa na existujúci cyklochodník pri brehu Váhu a končiť bude v Liptovskej Ondrašovej pred mostom ponad Jalovčianku. Na jeho vybudovanie získala radnica 388 442 eur z eurofondov.


Trasa cyklochodníka bude viesť popri rieke Váh, popod železničný most, kde zmení smer popri brehu Jalovčianky do Liptovskej Ondrašovej. Súčasťou stavby bude aj most ponad kanál potoka Mútnik. „Povedie zaujímavou trasou, cyklistom sprístupní doposiaľ pre verejnosť nedostupný lužný les, bude to jeden z najkrajších úsekov. Stavba má však aj bezpečnostný význam, ide o bypass Liptovskej Ondrašovej. Takže cyklisti z Liptovskej Ondrašovej smerujúci do mesta budú na cyklochodník odkláňaní od hlavnej cesty II/584, ktorá je predovšetkým v letných mesiacoch veľmi frekventovaná a dochádza tu ku kolíznym situáciám,” informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.     

Realizácii stavby bude predchádzať verejné obstarávanie, predstavitelia z mesta očakávajú, že bude trvať niekoľko mesiacov. „Nakoľko ide o externé zdroje, kde dochádza ku kontrolám zo strany štátu, očakávame až niekoľkomesačný proces, kým bude možné začať realizáciu stavby. Až na jeseň môžeme odštartovať prípravné práce, ako sú výruby krovín a zelene,” povedal viceprimátor Ľuboš Trizna, ktorý vidí v cyklochodníku pozitívum v prepojení najväčšieho sídliska Podbreziny s mestskou časťou Liptovská Ondrašová. Chodník bude riešený ako cyklopeší, priestor teda na ňom nájdu aj chodci.     

S realizáciou stavby radnica počíta v roku 2021 s tým, že prípravné práce, ako sú výruby krovín a zelene, budú vykonávať už na jeseň tohto roku. „Aby mesto mohlo podpísať zmluvu o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na výstavbu cyklochodníka, je potrebné schváliť rozpočet a spoluúčasť mesta na realizácii stavby vo výške päť percent,” dodala hovorkyňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Cyklochodník predĺžia až do Liptovskej Ondrašovej
Niekoľkokilometrový úsek cyklochodníka popri Váhu v Liptovskom Mikuláši, ktorý je súčasťou veľkého slovensko-poľského projektu postupného budovania Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier, radnica predĺži o ďalších 1400 metrov.
viac
26.11.2017
Banská Bystrica opäť úspešná v získavaní eurofondov
Na vybudovanie jednej zo šiestich plánovaných cyklotrás získalo mesto nenávratný finančný príspevok (NFP) z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) vo výške 857 870 eur. Päť-percentná finančná spoluúčasť samosprávy predstavuje sumu 45 151 eur.
viac
07.07.2020
V L. Mikuláši pribudne ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy
Mesto Liptovský Mikuláš plánuje v budúcom roku vybudovať ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy v dĺžke takmer pol kilometra. Na stavebné práce získala radnica 88 000 eur z externých zdrojov.
viac
04.09.2020
Prvé kilometre vnútromestskej cyklotrasy už slúžia verejnosti
Prvé dve časti vnútromestskej cyklotrasy v Liptovskom Mikuláši v dĺžke 2,4 kilometra odovzdali v piatok do užívania verejnosti. Cestička pre cyklistov má po dobudovaní slúžiť ako ekologická alternatíva dopravy v meste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %