Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.03.2020 08:00

Na výročie narodenie A. Sládkoviča vydajú euromincu i známku


Rodný dom Andreja Sládkoviča v Krupine. Snímka zdroj: (omestach.sk).


Inauguráciu striebornej zberateľskej euromince a poštovej známky s portrétom básnika Andreja Sládkoviča pripravujú v deň 200. výročia jeho narodenia v jeho rodisku - Krupine.


„V pondelok 30. marca, v spolupráci s Národnou bankou Slovenska, inaugurujeme striebornú zberateľskú euromincu v nominálnej hodnote desať eur z dielne Kremnickej mincovne. Jej autorom je Karol Ličko. Rovnako predstavíme aj poštovú známku so štylizovaným portrétom Andreja Sládkoviča v spolupráci so Slovenskou poštou. Jej autormi sú Karol Felix a Jozef Česla,” uviedol historik múzea Andreja Sládkoviča v Krupine Miroslav Lukáč.

Okrem viacerých kultúrnych podujatí, ako je súťaž v prednese poézie Sládkovičova Krupina či symbolické sadenie lipy v parku, sa v tento deň odhalí pre múzeum mestom objednaný obraz Andrej Sládkovič od akademickej maliarky Kataríny Vavrovej a v spolupráci so ZUŠ plánuje múzeum aj otvorenie výstavy výtvarných prác jej žiakov.

V máji, počas Dní mesta Krupina, sa plánuje začiatok predaja pamätnej nulaeurovej bankovky s motívom Andreja Sládkoviča a múzea, ako aj otvorenie výstavy venovanej dvestoročnici krupinského rodáka.

Mesto pri tejto príležitosti vydalo aj kalendár s fotografiami jeho rodiska, pôsobiskami i mohylou a oddelenie kultúry mestského úradu, múzeum i miestne školy plánujú ďalšie podujatia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.03.2019
Stropkov oslavuje 615. výročie prvej písomnej zmienky
Stropkov si v týchto dňoch pripomína okrúhle výročie prvej písomnej zmienky. Hoci život v meste sa traduje od 11. storočia, prvýkrát sa Stropkov spomína až 12. marca 1404, kedy uhorský kráľ Žigmund zálohoval majetky, vrátane Stropkova, rodu Balických.
viac
15.07.2021
Žilina vydala pamätnú mincu i obálku, pred 700 rokmi dostala privilégiá
Mesto Žilina si pripomína výročie 700 rokov od udelenia najstarších známych privilégií.
viac
19.08.2021
Predstavili pamätnú mincu Senice
V rámci cyklu stredajších letných prednášok „Leto v múzeu“, v stredu primátor Senice Martin Džačovský predstavil pamätnú mincu, ktorá bola vyrobená pri príležitosti 625. výročia udelenia mestských privilégií Senici.
viac
03.10.2023
Múzeum Andreja Sládkoviča získalo dotáciu z MK SR
Múzeum Andreja Sládkoviča, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Krupina, získalo zo schémy Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom ďalšiu dotáciu, a to na tretiu etapu svojej obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %