Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
11.04.2023 04:15

Na výrobu jednej tony papiera sú potrebné tri až štyri tony dreva


Ilustračná snímka.


Na výrobu jednej tony papiera sú potrebné tri až štyri tony dreva. Každá papierová vreckovka či utierka má ekologickú stopu.


Čas od ich použitia po vyhodenie do koša nezodpovedá času a náročnosti ich výroby z dreva. Poukázala na to Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).

Papier je druhá najčastejšie používaná surovina v bežnom živote ľudí. Vyrába sa z neho veľa výrobkov dennej spotreby, napríklad aj obaly. Aktuálne sa plastové obaly nahradzujú tými papierovými. "Ich vlastnosti, ktorými sú relatívne ľahká recyklácia a krátka doba rozkladu v prírode, sú zaujímavé aj z pohľadu odpadového hospodárstva," uviedla agentúra. Zároveň stúpa dopyt po dreve a je značná spotreba zdrojov pri jeho spracovaní.

SAŽP vysvetľuje, že papier vo svojom chemickom vzorci nesie uhlík a oxidy uhlíka prispievajú ku globálnemu otepľovaniu a zmene klímy tým, že znásobujú skleníkový efekt. Vreckovky, ako jeden z najčastejšie používaných jednorazových papierových výrobkov, sú príkladom neefektívne využívaných zdrojov a surovín. "Tieto výrobky sú vyrobené v poslednej možnej fáze recyklovania papiera. Jednoducho povedané, z nich už ďalší papier nebude," skonštatovala agentúra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
V Spaľovni odpadu otvorili vzdelávacie environmentálne OLO Centrum
Pri príležitosti prvého Dňa otvorených dverí v Spaľovni odpadu mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vo Vlčom hrdle v piatok (23. 9.) zároveň otvorili prvé výchovno-vzdelávacie environmentálne OLO Centrum v Bratislave.
viac
15.03.2017
Humenné podporuje svojich obyvateľov v recyklácii odpadu
Humenská samospráva podporuje občanov v recyklácii odpadu v meste. Za získané finančné prostriedky z Recyklačného fondu nakúpi obyvateľom 3000 setov tašiek určených na vybrané druhy separovaného odpadu a 7500 balení kuchynských utierok.
viac
22.11.2019
SR zvýšila za 10 rokov produkciu komunálneho odpadu o 30 percent
Slovensko za posledných 10 rokov zvýšilo produkciu komunálneho odpadu o približne 30 percent. Slovensko v roku 2018 vyprodukovalo 2,3 milióna ton komunálneho odpadu.
viac
06.12.2023
Polovica odpadu slovenských domácností sa recykluje, stále však 39 % skládkujeme
Európska odpadová smernica stanovuje na rok 2035 cieľ recyklovať 65 % komunálneho odpadu a do toho istého roku skládkovať iba 10 % odpadu. Na Slovensku podľa analýzy WOOD & Company recyklujeme približne 50 % komunálneho odpadu, 9 % sa energeticky zhodnocuje a približne 39 % končí na skládkach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %