Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
20.02.2021 12:05

Na Slovensku rezonuje problém s nedostatočnými kapacitami v krematóriách.


Ilustračná ssnímka, Zdroj: ZAaRES


Na Ministerstve vnútra SR sa včera stretli zástupcovia sekcie krízového riadenia MV SR, Úradu verejného zdravotníctva a zástupcovia Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb. Cieľom pracovného stretnutia bolo riešenie kritickej situácie, v ktorej sa krematória ocitli v dôsledku pandémie.


Zástupcovia sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR sa včera spolu so zástupcami Úradu verejného zdravotníctva SR a Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb dohodli na postupe pri riešení tejto situácie.

Na nevyhnutný čas dôjde k rozširovaniu chladiacich kapacít krematórií. V prípade, že kremačné zariadenie nebude mať dostatočné chladiace kapacity, alebo bude musieť vykonať údržbu spaľovacieho zariadenia, bude si môcť prenajať (mobilné) chladiace priestory. Ministerstvo vnútra pracuje na usmernení pre okresné úrady, aby sa postup v tejto veci zjednotil.

Keďže obec je povinná zriadiť pohrebisko, bude musieť požiadať o prenajatie chladiaceho zariadenia v spolupráci s príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva a následne okresnou bezpečnostnou radou alebo okresným krízovým štábom. Náklady spojené s prenájmom bude niesť štát.

Autor: (ts-MVSR-Barbara Túrosová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2018
Diviačí problém sužuje Žilinu dlhodobo. Mestské zastupiteľstvo hľadá riešenie
Diviaky trápia Žilinu už viac ako sedem rokov. Hoci sa vykonalo niekoľko opatrení, divú zver sa nepodarilo úplne vyhnať do dostatočnej vzdialenosti od žilinských sídlisk a mestských častí. Diviaky sú premnožené a pre hľadanie potravy chodia do bezprostrednej blízkosti ľudských príbytkov.
viac
24.03.2020
Branislav Tréger: ZMOS v zložitej situácii ponúka súčinnosť
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger listom zablahoželal novému predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi k vymenovaniu jeho vlády pani prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a zároveň novej vláde ponúkol súčinnosť pri riešení neľahkej situácie, do ktorej sa Slovensko dostáva.
viac
15.05.2020
Veľké rozlohy poľnohospodárskych polí zhoršujú stav životného prostredia
Veľké rozlohy poľnohospodárskych polí zhoršujú stav životného prostredia v krajine. Znižujú tiež hodnotu poskytovaných ekosystémových služieb. Vyplýva to z komentára Inštitútu environmentálnej politiky (IEP).
viac
05.02.2021
Malacké školy pokračujú v dištančnom vzdelávaní
Mesto Malacky ako zriaďovateľ troch základných a jednej materskej školy rozhodlo, že školy sa otvárať nebudú. Vedenie mesta s riaditeľmi škôl sa dohodlo na tom, že naďalej pokračuje dištančné vzdelávanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %