Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.01.2018 06:40

Na rozvoj územia získala MAS Žiar viac ako 1,3 milióna eur


Miestna akčná skupina Žiar pôsobí na hornej Nitre.


Občianske združenie Žiar získalo po desiatich rokoch svojho pôsobenia štatút miestnej akčnej skupiny (MAS). Na rozvoj územia s prihliadnutím na tvorbu pracovných miest, rozvoj podnikania, cestovného ruchu, ale i rozvoj verejnej infraštruktúry prerozdelí MAS 1 330 098,11 eura.


„Združenie sa uchádzalo v rámci opatrenia Programu rozvoja vidieka SR pre programové obdobie 2014-2020 o finančné prostriedky na základe spracovanej Stratégie rozvoja územia Občianskeho združenia Žiar. Získanie štatútu znamená, že to, čo je v stratégii napísané, sa bude realizovať,” vysvetlila projektová manažérka MAS Žiar Erika Jonasová.

V nadväznosti na vypracovanú stratégiu sa MAS zameria na opatrenia v podobe podpory investícií do rekreačnej infraštruktúry, nepoľnohospodárskych činností, budovania, zlepšovania a rozširovania miestnych základných služieb, budovania a rekonštrukcie miestnych komunikácií a zlepšenie vzhľadu obcí. MAS podporí i rozširovanie sociálnych a komunitných služieb, výstavbu, modernizáciu a rekonštrukciu zastávok, staníc, parkovísk, podporí tiež mladých poľnohospodárov, spoluprácu v rámci pilotných projektov či zakladanie nových mikro a malých podnikov, ako aj tie existujúce. „Vo všeobecnosti budú výzvy určené pre podnikateľský sektor z územia, poľnohospodárov, ale aj samosprávy,” zhrnula Jonasová.

Prvú výzvu pre podnikateľský sektor plánuje MAS Žiar podľa nej vyhlásiť začiatkom tohto roka. „Od toho, ako rýchlo dokážeme finančné prostriedky vyčerpať, bude záležať aj to, či do územia prídu ďalšie financie,” dodala.

V súčasnom období má MAS Žiar 44 členov, z toho 16 obcí, jedno mesto, deväť podnikateľských subjektov, jedno občianske združenie a 17 zástupcov občanov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2017
Odborníci o rozvoji vidieka
Bratislavský samosprávny kraj a Regionálna anténa Národnej siete rozvoja vidieka SR pre Bratislavský kraj zorganizovali v poradí tretiu Konferenciu rozvoja vidieka Bratislavského kraja 2017. Bola určená najmä pre prijímateľov z oblasti vidieka a konala sa 23. novembra v hoteli na Seneckých jazerách.
viac
16.01.2018
Štatút MAS získalo v TSK dvakrát viac združení
Do regiónov v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) by tak vďaka MAS- kám (Miestnym akčným skupinám) malo prúdiť väčšie množstvo financií z eurofondov.
viac
26.01.2018
Na rozvoj regiónu získalo MAS Záhorie 1,6 milióna eur
Od novembra 2017 má na základe rozhodnutia Pôdohospodárskej platobnej agentúry združenie 20 obcí z okresu Senica štatút Miestnej akčnej skupiny (MAS) Záhorie. Združenie začne čoskoro realizovať viacero miestnych rozvojových projektov s rozpočtom 1,6 milióna eur.
viac
18.09.2018
TTSK podporí cyklotrasy na Záhorí sumou 81 000 eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podporil samosprávy v okresoch Senica a Skalica celkovou sumou 81 000 eur na obstaranie projektovej dokumentácie pre vznik nových cyklochodníkov v dĺžke približne 24 kilometrov. Informovala o tom riaditeľka odboru financií TTSK Anna Mierna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %