Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
01.07.2018 03:46

Na rekonštrukciu kaštieľa Radvanských vláda uvoľnila 2 milióny eur


Kaštieľ Radvanských, ilustračná snímka TASR


Stavebné práce na banskobystrickom kaštieli Radvanských v mestskej časti Radvaň od budúceho týždňa pokračujú. Vláda SR na obnovu národnej kultúrnej pamiatky uvoľnila dva milióny eur. Informoval o tom vo štvrtok primátor mesta pod Urpínom Ján Nosko.


Už pred štyrmi rokmi sa na obnovu kaštieľa podarilo primátorovi a vtedajšiemu rektorovi Akadémie umení Matúšovi Oľhovi získať od vlády 1,2 milióna eur. Z nich sa urobila rekonštrukcia troch striech a sanácia napojenia na inžinierske siete.       

"Teší ma, že po spoločnom úsilí a presviedčaní sa nám opäť podarilo získať finančné prostriedky od vlády SR, ktoré sú pripísané na účte Akadémie umení. Vďaka nim budeme môcť pokračovať v rekonštrukcii kaštieľa v prospech všetkých Banskobystričanov. Chcem sa poďakovať za to, že naše prosby boli vypočuté. V spolupráci s Akadémiou umení v najbližšom období spracujeme žiadosť, aby sme sa mohli uchádzať aj o zdroje z Nórskych fondov na dofinancovanie projektu. Pokiaľ by sme boli úspešní, znamenalo by to možnosť zrekonštruovať tento klenot Bystrice kompletne," konštatoval Nosko.       

Rekonštrukcia kaštieľa Radvanských sa začala v roku 2016. Dodávateľovi stavebných prác sa podarilo zrealizovať prvú etapu. Podľa Oľhu sa počas dvoch rokov vyskytli i nepredvídané práce, ktoré pri obnove takých historických objektov vždy navýšia rozpočet.       

"Intenzívny stavebný ruch sa začne opäť budúci týždeň. Pokračujeme v rekonštrukcii striech, severné krídlo je viac-menej hotové. V najbližších dňoch by mali byť rozbehnuté práce na južnom a západnom krídle. Hlavný objem peňazí použijeme na rekonštrukciu východného krídla, kde je Rytierska sieň. Nachádza sa tam vzácny renesančný strop, ktorý sa musí zreštaurovať. Keď sa upravia všetky štyri strechy, vzniknú už aj nosníky na uloženie kupoly, ktorá by mala prekryť nádvorie. V prípade, že by sa podarilo získať financie z Nórskych fondov, do dvoch rokov by mohol byť kaštieľ sprístupnený verejnosti," priblížil prorektor Akadémie umení Oľha.       

Kaštieľ Radvanských v sebe ukrýva mnoho pokladov. Počas prvej etapy objavili archeológovia niekoľko historických skvostov. Našli sa pozostatky pravekých kupolovitých piecok z čias osídlenia Radvane. Ako pripomenula hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, unikátny bol tiež banský medený peniaz z roku 1686. Výkopové práce priniesli i keramické črepy z obdobia Veľkej Moravy. Archeologický výskum pod vedením pracovníkov Stredoslovenského múzea bude pokračovať.       

Mesto Banská Bystrica v roku 2013 schválilo dlhodobý prenájom kaštieľa Radvanských na 40 rokov Akadémii umení za symbolické euro ročne. Najvýznamnejšou podmienkou nájomného vzťahu je rekonštruovať a modernizovať objekt, zámerom akadémie je po ukončení rekonštrukcie ho využívať na poskytovanie vysokoškolského vzdelávania, tvorivú umeleckú činnosť v oblasti hudobného, výtvarného, divadelného a filmového umenia i multimédií. Kaštieľ má slúžiť na kultúrne a umelecké vyžitie obyvateľom a návštevníkom mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.07.2018
Mesto zachráni pamiatku - hrobku Lehotských, od MK SR získalo 25-tis eur
Chátrajúca hrobka rodiny Lehotských, ktorá je jednou z najkrajších stavieb starého cintorína v Brezne, sa dočká obnovy. Horehronská metropola uspela s projektom a podarilo sa jej od MK SR získať dotáciu 25-tis eur.
viac
01.11.2018
Mesto obnovilo ružovú záhradu Esterházyovcov
Samospráva mesta Galanta zrealizovala zo svojho rozpočtu prostredníctvom podpory Nadácie Slovenskej sporiteľne projekt s názvom "Obnova ružovej záhrady Esterházyovcov" v hodnote približne 4000 eur.
viac
11.11.2020
Mesto získalo 736 946 eur z nórskych fondov na opravu kaštieľa
Mesto Želiezovce získalo 736.946 eur z grantového mechanizmu EHP a Nórska na obnovu strechy a severovýchodného krídla kaštieľa v Želiezovciach. Potvrdila to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.
viac
22.06.2023
Mesto chce získať dotáciu na obnovu kaštieľa Migazziovcov
Mesto Zlaté Moravce chce pokračovať v obnove a rekonštrukcii kaštieľa Migazziovcov. Radnica sa chce uchádzať o finančné prostriedky na rekonštrukciu z mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %