Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.08.2019 06:10

Na petržalských ihriskách pribudnú slnečné clony


Montáž slnečnej clony. Ilustračná snímka MÚ Petržalka


Mestská časť Bratislava-Petržalka v spolupráci s Miestnym podnikom verejnoprospešných služieb Petržalka a Občianskym združením Petržalské ihriská (PiPi) začína postupne upevňovať slnečné clony na verejných detských ihriskách v správe mestskej časti.


Aby sa v pieskovisku nezačali množiť huby a plesne, je pieskovisko väčšinou umiestnené na slnku. Na druhej strane, dieťa by počas hry malo byť chránené pred priamym slnečným žiarením. Práve na to by mali slúžiť slnečné clony. Sú vyrobené z tieniacej HDPE tkaniny, poskytujú 90% ochranu voči UV žiareniu, sú priedušné a vodopriepustné. Stabilné dvojmo prešité lemy s nehrdzavejúcimi okami sú odolné voči poveternostným vplyvom a roztrhnutiu. Pri montáži sa vždy kladie dôraz na bezpečnosť.

Už od 1. augusta fungujú clony v pieskoviskách pri ZŠ Budatínska a pri ZŠ Holíčska a v najbližších dňoch pribudnú ďalšie. „Pri rozhodovaní, ktoré VDI vybrať, zavážila nielen vyťaženosť ihriska, ale aj aktívna komunita rodičov, ktorá na ihrisko a herné prvky dohliada celý rok. Zaujímal nás názor obyvateľov a tým sme sa aj riadili,“ povedala prvá vicestarostka Petržalky Lýdia Ovečková.

Pieskovisko je nielen zaujímavým miestom pre hru, ale hra s pieskom pomáha deťom rozvíjať fantáziu, tvorivé schopnosti, jemné motorické zručnosti, hmatové vnímanie aj  trpezlivosť. Dieťa pri stavaní hradov alebo tunelov rozvíja svoje logické a priestorové myslenie a začína chápať základy fyzikálnych zákonitostí. A čo so slnečnou  clonou po nástupe prvých daždivých dní? Je možné ju ponechať i naďalej upevnenú nad pieskoviskom alebo ju jednoducho zložiť a uskladniť do najbližšej letnej sezóny.

Autor: (MÚ Petržalka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2019
Uzavreté detské ihriská mesto opravilo a opäť slúžia deťom
Štyri detské ihriská, ktoré pre zlý technický stav muselo mesto opraviť, sú opäť otvorené a prístupné verejnosti. Rekonštrukcia trvala 21 dní a vyžiadala si 76 tisíc eur.
viac
14.01.2020
Petržalka obnovila niekoľko detských ihrísk i basketbalové ihrisko
Bratislavská Petržalka obnovila niekoľko detských ihrísk a basketbalové ihrisko. Podarilo sa jej to zapojením sa do vlaňajších projektov, ktoré boli financované z rozpočtu mestskej časti i dotáciami Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.
viac
27.01.2023
Petržalka upozorňuje,že detské ihrisko nie je zberňa starých hračiek
Bratislavská Petržalka pripomína, že verejné detské ihriská nie sú úschovňou a ani zberňou hračiek. Reaguje tak aj na prípady, kedy rodičia prinesú na ihrisko väčšie umelé hračky, často aj poškodené a nechajú ich tam "napospas osudu".
viac
08.06.2023
Petržalka pokračuje v obnove verejných detských ihrísk
Bratislavská Petržalka pokračuje v obnove verejných detských ihrísk. Investičný plán mestskej časti však vzhľadom na krízové obdobie počíta pri ich revitalizácii tento rok "len" so sumou 49 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %