Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
03.06.2024 01:15

Na obnovu kaštieľa získala obec viac ako 1,5 milióna eur


Snímka zdroj: obec Vinné


Neskororenesančný kaštieľ v obci Vinné v okrese Michalovce prejde rozsiahlou rekonštrukciou. Obec na jeho opravy získala viac ako 1,5 milióna eur. Ako pre TASR uviedol starosta Marián Makeľ, v prvej fáze nedôjde k plnej renovácii kaštieľa, no bude prístupnejší verejnosti.


"Cieľom terajšej rekonštrukcie je zlepšenie stavebnotechnického stavu kaštieľa, pričom sa zlepší energetická hospodárnosť, predĺži životnosť a následne sa zvýši možnosť využívania verejnosťou. Potrebné dodatočné výdavky obec postupne dofinancuje z vlastných zdrojov," uviedol Makeľ.         

Pri opravách budovy v centre obce je plánovaná výmena okien, vnútorných dverí, rekonštrukcia vstupných dverí, oprava podláh, schodísk, zabezpečenie nového osvetlenia, fasády, oprava krovu, zateplenie stropu a sanácia stien. Pribudne ústredné vykurovanie, nový kondenzačný kotol, solárny kolektor aj nová vodovodná a kanalizačná prípojka.         

Podľa starostu aktuálne prebieha príprava súťažných podkladov pre verejné obstarávanie na zhotoviteľa. Predpokladajú, že stavebné práce by mali byť dokončené v decembri 2025. Finančné prostriedky na obnovu kaštieľa vo výške 1.649.611,21 eura získala obec z plánu obnovy, konkrétne z výzvy na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov.         

Kaštieľ z druhej tretiny 17. storočia je dvojpodlažný. Dnešnú podobu získal postupnými prestavbami v 18., 19. a 20. storočí. Kaštieľ bol obývaný takmer do ukončenia druhej svetovej vojny. Po vojne v ňom sídlila škola. Kaštieľ bol neskôr reštituovaný a vrátený majiteľom, v roku 2018 ho obec získala do osobného vlastníctva.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2020
Mesto ukončilo ďalšiu etapu rekonštrukcie kaštieľa Migazziovcov
Mestské stredisko kultúry a športu (MSKŠ) v Zlatých Moravciach ukončilo výmenu okien na hornom poschodí kaštieľa Migazziovcov.
viac
30.06.2020
MK SR vyhlásilo výzvu na predloženie ponúk obnovy kaštieľa v Dolnej Krupej
Ministerstvo kultúry (MK) SR hľadá zhotoviteľa rekonštrukcie pamiatkového objektu kaštieľa v Dolnej Krupej. Výzvu na predkladanie ponúk zverejnili v pondelok (29. 6.) vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
28.12.2020
Chátrajúci kaštieľ vo Vysočanoch sa dočkal obnovy
Chátrajúci kaštieľ pravdepodobne z druhej polovice 16. storočia vo Vysočanoch (okres Bánovce nad Bebravou) sa dočkal obnovy. Pamiatku sa podujal zachrániť súkromný vlastník i s pomocou Ministerstva kultúry SR.
viac
29.07.2022
O financie na obnovu verejných budov je možné žiadať od 1. augusta
O financie na obnovu verejných, historických a pamiatkovo chránených budov z Plánu obnovy a odolnosti je možné žiadať od 1. augusta. Premiér Eduard Heger o tom informoval na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %