Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
05.08.2023 01:55

Na MS v letnom biatlone v Osrblí uvidíme olympijských víťazov


Snímka: slovenskybiatlon.sk


V týždni od 24. do 27. augusta bude NBC v Osrblí hostiť MS v letnom biatlone, najvýznamnejšie športové podujatie v roku 2023 na Slovensku. Súťažiť sa bude v seniorských a juniorských kategóriách v disciplínach superšprint, rýchlostné preteky, stíhacie preteky a preteky hromadným štartom.


Na podujatí budú štartovať pretekári z 23 krajín sveta vrátane olympijských víťazov Mony Brorssonovej a Jaspera Nelina zo Švédska. V Osrblí sa predstaví aj majster sveta, Ukrajinec Dmitro Pidručnij, alebo juniorská majsterka sveta Kamila Żuková z Poľska. Silný tím avizujú aj Česi, zrejme i s majsterkou sveta Markétou Davidovou a strieborným medailistom z OH Michalom Krčmářom.

Zo slovenských reprezentantov na podujatí nebudú chýbať Michal Šima, Tomáš Sklenárik, Mária Remeňová či medailisti z juniorských MS Henrieta Horvátová, Ema Kapustová a Jakub Borguľa. Slováci však ešte budú mať v Osrblí nominačné preteky a následne vznikne finálna nominácia. V pretekoch juniorov bude celkovo štartovať až šesť Slovákov a Sloveniek.

Na podujatí sa objaví aj Paulína Bátovská Fialková. Úradujúca kráľovná biatlonovej stopy síce súťažiť nebude, no fanúšikovia ju budú môcť stretnúť vo fanzóne alebo na tribúne. Priaznivci biatlonu sa určite potešia stretnutiu s Anastaziou Kuzminovou či Pavlom Hurajtom. So svojimi fanúšikmi sa na podujatí rozlúči aj Ivona Fialková.

Lístky na podujatie je možné zakúpiť už teraz v predpredaji na www.biatlonosrblie.sk/vstupenky alebo priamo v sieti Ticketportal. Cena vstupenky na jeden deň sa pohybuje od 3 do 5 eur. Novinkou v areáli budú aj nainštalované tribúny na sedenie a státie pre divákov s obmedzenou kapacitou.

Pre zúčastnené tímy budú pripravené aj nové servisné bunky, na ktoré Slovenský zväz biatlonu (SZB) dostal dotáciu z Fondu na podporu športu. V priebehu týždňa začnú terénne úpravy ako podklad pre ich umiestnenie. „Areál prešiel sériou mnohých úprav a vylepšení. Postavila sa nová koliesková dráha, vymenili terče na strelnici, zrekonštruovali strechy na starých servisných bunkách a urobili ďalšie terénne úpravy na štadióne,“ doplnil prezident SZB Peter Vozár.

Z MS v letnom biatlone sa bude vyrábať aj medzinárodný televízny signál, ktorý pôjde do celej Európy. Zastrešovať ho bude 60-členný štáb RTVS pod vedením režiséra Petra Ďuricu. RTVS nasadí až 20 kamier, ktoré budú umiestnené tak, aby pokryli celý priestor štadióna a tratí v Osrblí. Na výrobu záberov budú použité aj drony.

Televízne prenosy sú plánové z dvoch súťažných dní: v sobotu 26. augusta zo šprintov v seniorských kategóriách a v nedeľu 27. augusta z pretekov s hromadným štartom. Pre divákov priamo v hľadisku budú pripravené veľké svetelné obrazovky, na ktorých budú môcť sledovať priamy prenos paralelne s dianím naživo.

Podujatie by nebolo možné zorganizovať bez pomoci sponzorov. Oficiálnymi partnermi podujatia sú Medzinárodná biatlonová únia, Slovenský zväz biatlonu, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Slovakia Travel, Banskobystrický samosprávny kraj, Železiarne Podbrezová, Mesto Brezno, Región Horehronie, spoločnosť Veolia, Urpiner, Nadácia SPP a ďalší.

„Medzinárodné podujatia takéhoto rozsahu prinášajú do regiónu zahraničné prenocovania, ako aj jeho celkovú propagáciu vo svete. Počas Majstrovstiev sveta v letnom biatlone 2023 región zastreší približne 3000 prenocovaní z radov účastníkov a organizátorov. K tomu sa ešte pridajú ďalšie prenocovania návštevníkov podujatia a biatlonových fanúšikov. V rámci podpory a rozvoja regiónov je v našom záujme udržať svetové podujatia v Banskobystrickom kraji a spoločne pracovať na rozvoji celkovej infraštruktúry“ uviedol predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter s tým, že župa systematicky podporuje športové podujatia a rozvoj infraštruktúry v kraji.

Od roku 2018 areál v Osrblí podporil BBSK sumou 180 000 eur, ktoré išli práve do rozvoja infraštruktúry – napríklad do zasnežovania, vďaka ktorému sa tu v zime mohol konať IBU CUP.

„Samotné biatlonové podujatia sme od roku 2019 podporili asi 120-tisíc eurami. Rovnako sme podporili aj bežecké lyžovanie na Látkach, kde sme do úpravy areálu pre homologizáciu tratí dali 65-tisíc eur, vďaka čomu sa tu budú môcť konať medzinárodné FIS preteky,“ doplnil banskobystrický župan.

Pre návštevníkov podujatia je pripravená nadupaná fanzóna s pestrým programom, animáciami a súťažami pre malých i veľkých, s vynovenou gastrozónou. Každý súťažný deň na podujatí vystúpia slovenskí interpreti, ktorí fanúšikom spríjemnia strávený čas medzi jednotlivými štartami. Fanzónu organizačne zastrešuje Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Horehronie.

Autor: (ts-BBSK-Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2017
Banská Bystrica na Valentína ožije biatlonom
Slovenský zväz biatlonu v spolupráci s Banskou Bystricou - Európskym mestom športu 2017 a Laserovepusky.sk prináša unikátnu príležitosť vyskúšať si biatlon na vlastnej koži.
viac
08.01.2019
Horehronie žije šampionátom v biatlone, poslanci budú rokovať v Osrblí
V Aréne Brezno sa v utorok stretli mladé slovenské nádeje biatlonu a viac ako 200 žiakom základných a stredných škôl ukázali umenie tohto športu, ktorý vďaka úspechom našich reprezentantov zviditeľňuje Slovensko ďaleko v zahraničí.
viac
03.06.2023
Majstrovstvá sveta v letnom biatlone aj s medzinárodnými televíznymi prenosmi
V dňoch 23. – 24.05. 2023 sa uskutočnila v Osrblí inšpekcia Medzinárodnej biatlonovej únie a zároveň aj inšpekcia RTVS s cieľom naplánovať výrobu medzinárodného televízneho signálu počas majstrovstiev sveta v letnom biatlone v auguste 2023.
viac
20.12.2023
Olympijský víťaz Matej Tóth ocenil spoluprácu so ZMOS
O2 Športová akadémia Mateja Tótha pripravila vzdelávaciu konferenciu Moderná a zdravá škola, na otvorení ktorej sa zúčastnil aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %