Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
03.06.2023 01:05

Majstrovstvá sveta v letnom biatlone aj s medzinárodnými televíznymi prenosmi


Ilustračná snímka


V dňoch 23. – 24.05. 2023 sa uskutočnila v Osrblí inšpekcia Medzinárodnej biatlonovej únie a zároveň aj inšpekcia RTVS s cieľom naplánovať výrobu medzinárodného televízneho signálu počas majstrovstiev sveta v letnom biatlone v auguste 2023.


Televízne prenosy budú z Osrblia opäť vysielané po 4 rokoch (naposledy v roku 2019 z juniorských a mládežníckych majstrovstiev sveta). V auguste tohto roku pôjde o prvé medzinárodné vysielanie z letného biatlonu na Slovensku.

Inšpekčná návšteva zástupcu Medzinárodnej biatlonovej únie Kristiana Oju mala za úlohu preveriť stav príprav majstrovstiev sveta 2023 v letnom biatlone a odsúhlasiť rozmiestnenie kamier na trati a strelnici. Výsledkom dvojdňového pracovného maratónu v Národnom biatlonovom centre v Osrblí je súbor návrhov, odporúčaní a povinností, ktoré musí Slovenský zväz biatlonu, ako organizátor podujatia zabezpečiť.

Výrobu medzinárodného signálu z  MS v letnom biatlone bude zastrešovať 60-členný štáb RTVS pod vedením režiséra Petra Ďuricu.

„Biatlonové televízne prenosy sú jedny z najťažších športových priamych prenosov, najmä kvôli dynamike, ktorú do zápolenia prinášajú výkony pretekárov na strelnici. K príprave preto pristupujeme s patričným rešpektom a veríme, že sa nám podarí pripraviť atraktívny zážitok divákom v celej Európe. Naplánovaných je až 20 kamier vrátane tzv. „jazdy“ (mobilná kamera na koľajnici) a dronu,“ uviedol Peter Ďurica, režisér prenosov.

Televízne prenosy sú plánové z dvoch súťažných dní: v sobotu 26.08. zo šprintov v seniorských kategóriách a v nedeľu 27.08. z pretekov s hromadným štartom.

„Výroba medzinárodného televízneho signálu je jeden z kľúčových bodov pre úspech podujatia ako takého. Preto som rád, že RTVS už od jesene 2022 spolupracuje so Slovenským zväzom biatlonu a organizačným výborom svetového šampionátu v Brezne – Osrblí na detailoch, ako čo najlepšie pokryť kamerami celý priestor štadióna a tratí v Osrblí. Teší ma, že počet kamier, ktoré nasadí RTVS, je až 20. Unikátne zábery pre Osrblie z dronu a „jazda“ s pretekármi v cieľovej rovinke sú nadštandardom čo sa týka výroby prenosov z letného biatlonu. Aj diváci priamo v hľadisku v Osrblí budú môcť paralelne sledovať dianie naživo v kombinácii s televíznym prenosom na veľkých svetelných obrazovkách. Medzinárodný televízny signál pôjde do celej Európy a zviditeľní svetový i slovenský biatlon, Osrblie, Horehronie a Slovensko. To je veľká pridaná hodnota takéhoto podujatia,“ povedal po inšpekcii Ivor Lehoťan, člen OV pre koordináciu TV prenosov.

Majstrovstvá sveta v letnom biatlone budú najvýznamnejším športovým podujatím na Slovensku v roku 2023. Predpokladá sa účasť popredných biatlonistov z 30 krajín sveta, ktorí si zmerajú sily počas štyroch súťažných dní od štvrtka 24.08.2023 až do nedele 27.08.2023 v kategóriách juniori, juniorky, muži a ženy. Predstavia sa v super šprintoch, rýchlostných pretekoch, stíhacích pretekoch a majstrovstvá sveta vyvrcholia v nedeľu divácky atraktívnymi pretekmi s hromadným štartom. Bohatý športový program doplní nemenej atraktívna fanzóna a koncerty pre návštevníkov tohto podujatia.

Autor: Zdroj: Biathlon Slovakia


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.01.2019
Horehronie žije Majstrovstvami sveta juniorov a mládeže v biatlone
Národné biatlonové centrum teraz patrí športovcom zo 42 krajín spolu so svojimi tímami a ich fan klubmi. Nechýbajú však ani návštevníci z blízkeho či vzdialenejšieho okolia, ktorých do Osrblia prilákala aj biatlonová FANZÓNA.
viac
28.05.2019
Matúša Sukeľa a jeho výkon na MS v ľadovom hokeji ocenil primátor Ján Blcháč
Cenu primátora si hokejový útočník Matúš Sukeľ odniesol z primátorskej kancelárie za vynikajúcu reprezentáciu mesta po absolvovaní tohtoročného seniorského svetového šampionátu, ktorý bol Sukeľovou premiérou.
viac
28.02.2020
Žilina bude v júli hostiť hokejbalový šampionát juniorov
Juniorskí reprezentanti Slovenska v hokejbale budú mať na nadchádzajúcom šampionáte najvyššie medailové ambície. Majstrovstvá sveta v hokejbale juniorov U16 a junioriek U20 bude tento rok od 2. do 5. júla hostiť mesto Žilina.
viac
05.08.2023
Na MS v letnom biatlone v Osrblí uvidíme olympijských víťazov
V týždni od 24. do 27. augusta bude NBC v Osrblí hostiť MS v letnom biatlone, najvýznamnejšie športové podujatie v roku 2023 na Slovensku. Súťažiť sa bude v seniorských a juniorských kategóriách v disciplínach superšprint, rýchlostné preteky, stíhacie preteky a preteky hromadným štartom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %