Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.02.2020 11:15

Žilina bude v júli hostiť hokejbalový šampionát juniorov


Ilustračná snímka: (hokejbal.sk).


Juniorskí reprezentanti Slovenska v hokejbale budú mať na nadchádzajúcom šampionáte najvyššie medailové ambície. Majstrovstvá sveta v hokejbale juniorov U16 a junioriek U20 bude tento rok od 2. do 5. júla hostiť mesto Žilina.


Slovensko prijalo organizáciu podujatia vlani v novembri na pôde Medzinárodnej hokejbalovej federácie (ISBHF) a kandidatúru Žiliny následne odhlasoval výkonný výbor Slovenskej hokejbalovej únie (SHbÚ).

„Oslovili sme aj Poprad aj Liptovský Mikuláš, Žilinčania nám vyšli v ústrety veľmi operatívne. Ale rozhodla aj infraštruktúra, Žilina má hlavnú aj tréningovú plochu vedľa seba, čo nám veľmi pomôže," uviedol Július Száraz, generálny sekretár SHbÚ. Ako dodal, po úspešne zvládnutej organizácii majstrovstiev sveta v hokejbale mužov a žien 2019 v Košiciach, čaká úniu ďalšia výzva v podobe šampionátu v Žiline.

Primátor Peter Fiabáne uviedol, že mesto prijalo rozhodnutie hokejbalovej únie na uskutočnenie majstrovstiev v Žiline s nadšením. „Sme radi, že sa hokejbalisti rozhodli pre naše mesto. Myslím si, že aj zaslúžene, pretože tradícia hokejbalu v Žiline je veľmi silná. Máme s organizáciou podujatí na najvyššej úrovni skúsenosti, aj tento rok ich bude u nás viacero. My sme veľmi ústretoví a radi pomôžeme. Je to, samozrejme, veľké zviditeľnenie mesta, keďže na podujatie prídu športovci z celého sveta,“ uviedol primátor.

Slovenské juniorské výbery budú mať na júlovom šampionáte najvyššie ciele, odniesť si chcú zlaté medaily. „Favoritky na titul sú okrem nás aj Češky, Kanaďanky či Američanky. Chceme postaviť silný tím, s dievčatami pracujeme už tri roky a verím, že nám na ceste za titulom pomôžu aj fanúšikovia atmosférou, ktorú vytvoria. Získali sme najskôr bronz, potom striebro, takže postupku by sme chceli dokončiť práve v Žiline,“ informoval tréner národného tímu žien a junioriek Marián Hambálek.

Žilinský hokejbalový odchovanec a trojnásobný majster sveta Róbert Kašša sa nádeja, že majstrovstvá sveta budú nielen športovou, ale aj spoločenskou udalosťou. „Žilina je bašta hokejbalu, mestská liga sa tu hrá nepretržite 30 rokov a vychovali sme množstvo reprezentantov. Máme v pláne urobiť hokejbalové mestečko pri štadióne, kde budú atrakcie, stánky a podobne. Vytvoríme priestor, aby sa hráči mohli aj vzájomne spoznať, vymeniť si skúsenosti a kontakty,“ poznamenal Kašša, ktorý je člen Siene slávy ISBHF a SHbÚ.

Svetové juniorské šampionáty sa od roku 2008 konajú každé dva roky, od roku 2016 sa hralo v kategóriách U16, U18 a U20. Pred dvomi rokmi sa U16 oddelila a po návrhu ISBHF sa majstrovstvá sveta v tejto kategórii konajú každý rok. Pridali k nim aj juniorky, na šampionátoch sa striedajú výbery U20 a U18.

Autor: (Vladimír MIŠKOVČÍK, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2017
Tri regióny privítajú svetovú špičku v kráľovskej rybárskej disciplíne
Tri regióny Slovenska – Liptov, Spiš a Orava, privítajú od utorka (5. 9.) do nedele (10. 9.) svetovú špičku v kráľovskej rybárskej disciplíne - v love rýb udicou na umelú muchu.
viac
13.06.2018
Horehroním na bicykli
Na Horehroní to žije celý rok! Počas najbližšieho víkendu si môžete vychutnať atmosféru cyklopretekov zo sedadla bicykla alebo ako diváci. Prvý deň podujatia BIKETOUR HOREHRONÍM 2018 bude majstrovský, pretože sa budú konať Majstrovstvá Slovenska do vrchu.
viac
01.07.2020
Sever Slovenska má krásne prírodné scenérie s ropou i vodopádmi
Žilinu nazvali v minulosti básnici "perlou na Váhu". Má bohatú históriu, prežila zničujúci požiar, zemetrasenie i mor. Dnes je štvrtým najväčším slovenským mestom obklopeným malebnými zákutiami Kysúc či Malej Fatry.
viac
29.10.2020
Územný spolok SČK spustil Kurz opatrovateľského minima
Poskytnúť zariadeniam pre seniorov, zdravotníckym zariadeniam a zariadeniam sociálnych služieb náhradu v prípade výpadku odborného personálu je cieľom programu Kurz opatrovateľského minima.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %