Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
26.07.2019 01:05

Na medzinárodnom dni sa v Prešove stretnú nepočujúci


Ilustračný výrez plagátu


V Prešove sa po 17 rokoch stretnú nepočujúci. V dňoch 27. a 28. septembra sa tam uskutoční Medzinárodný deň nepočujúcich (MDN), ktorý má na Slovensku 42-ročnú tradíciu.


Tento rok je podujatie podľa tlačovej referentky Mestského úradu v Prešove Lenky Šitárovej o to výnimočnejšie, pretože sa spája so 60. výročím založenia Športového klubu nepočujúcich v Prešove.       

"Cieľom MDN 2019 je najmä prezentácia nepočujúcich ako rovnocennej komunity na Slovensku a zachovanie posunkového jazyka, ktorý je zaradený do kultúrneho dedičstva. Podujatie budú sprevádzať najmä odborné semináre, medzi nimi aj seminár o osobnej asistencii, tlmočníckej službe, online tlmočení či zamestnávaní zdravotne postihnutých ľudí. Nebude chýbať ani zábava. Účastníkov čaká množstvo športových disciplín či spoločenský večer," uviedla Šitárová.       

Na rôznych miestach v Prešove sa budú hrať rozličné športy. V priestoroch Strednej priemyselnej školy strojníckej to bude futsal a volejbal, v Spojenej škole Pavla Sabadoša na Duklianskej ulici sa zas bude hrať stolný tenis.       

"Na Jazdeckej ulici si na svoje prídu všetci nadšení bowlingoví hráči a tí menej aktívni športovci si budú môcť v priestoroch klubovne Krajského centra Asociácie nepočujúcich Slovenska v Prešove zahrať šípky či poker," doplnila Šitárová.       

Podujatie vyvrcholí medzinárodným futbalovým zápasom starých pánov vo futbale medzi nepočujúcimi z klubu v Prešove a Prahe. Hrať sa bude v areáli ihriska na Mukačevskej ulici v Prešove.       

Pre tých, ktorí sa chcú dozvedieť viac o komunite nepočujúcich na Slovensku a v Prešove, ich aktivitách či posunkovom jazyku, bude počas MDN 2019 na Hlavnej ulici pripravený informačný stánok.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2018
Národné stretnutie mládeže P18 privítalo asi 3500 mladých ľudí
Za účasti približne 3500 mladých ľudí z celého Slovenska sa vo štvrtok podvečer v prešovskej mestskej hale začalo Národné stretnutie mládeže P18. Organizátori si pre nich pripravili bohatý program, v ktorom sa predstaví viac než 100 účinkujúcich.
viac
27.08.2018
Prešov zažije sviatok dráhovej cyklistiky s medzinárodnou účasťou
Velodróm Prešov bude v stredu 29. augusta strediskom veľkých pretekov s medzinárodnou účasťou pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej. Po prvýkrát v 29-ročnej histórii odštartuje Grand Prix mesta Prešov.
viac
25.01.2019
Múzeum holokaustu pripravilo podujatia aj mimo Serede
Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu spomienkovú sériu podujatí. Uskutočnia sa nielen v múzeu, ale aj na ďalších miestach na Slovensku.
viac
20.02.2024
Prehliadkou Umelci v Piešťanoch pripomenú medzinárodný deň sprievodcov
Prehliadkou Osobnosti: Umelci v Piešťanoch si v kúpeľnom meste pripomenú v stredu (21. 2.) Medzinárodný deň turistických sprievodcov. Povedie po stopách slávnych hostí, informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Rezort Piešťany Tatiana Nevolná.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %