Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
17.10.2019 04:05

Medzinárodný deň archeológie si v múzeu pripomenú dvoma prednáškami


Ilustračná snímka


Dve prednášky o najnovších archeologických výskumoch a o využívaní moderných počítačových technológií v archeológii pripravilo pre svojich návštevníkov Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote pri príležitosti Medzinárodného dňa archeológie.


Prednášky odznejú v piatok (18. 10.) o 9.00 h, obidve budú následne zopakované aj o 10.30 h.       

Prvú prednášku bude prezentovať archeológ GMM Alexander Botoš. „Budem hovoriť o výskumoch z posledných rokov. Predstavím verejnosti archeologické výskumy a nálezy, napríklad z centra Rimavskej Soboty, kde bolo v tomto roku objavené žiarové pohrebisko z mladšej doby bronzovej,“ uviedol Botoš pre TASR.       

Dodal, že predstaví tiež výsledky archeologického výskumu zaniknutého pavlínskeho kláštora v Slavci-Gombaseku, z opevnenej polohy Maginhrad pri Nižnom Skálniku a zo zaniknutého hradu Kapla nad Širkovcami.       

Na prednášku Alexandra Botoša nadviaže Daniel Bešina, odborný asistent Katedry muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Účastníci jeho prednášky sa bližšie oboznámia s využitím 3D fotogrametrie, 3D skenovania, leteckej archeológie a možnosťami ďalšieho použitia v špeciálnych počítačových softvéroch.       

Medzinárodný deň archeológie sa oslavuje od roku 2011, keď bol prvýkrát organizovaný ako národný sviatok na americkom kontinente. Od roku 2013 sa tento deň pripomína v rôznych krajinách sveta a stal sa z neho Medzinárodný deň archeológie, ktorý sa každoročne oslavuje tretiu októbrovú sobotu. Zastrešujúcou organizáciou je Americký archeologický inštitút. Slovensko sa k oslavám Medzinárodného dňa archeológie pripojilo v roku 2016.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2019
Na medzinárodnom dni sa v Prešove stretnú nepočujúci
V Prešove sa po 17 rokoch stretnú nepočujúci. V dňoch 27. a 28. septembra sa tam uskutoční Medzinárodný deň nepočujúcich (MDN), ktorý má na Slovensku 42-ročnú tradíciu.
viac
04.08.2020
V Rimavskej Sobote si uctili Svetový deň rómskeho holokaustu
V sobotu 2. augusta si v Rimavskej Sobote uctili 76. výročie Svetového dňa rómskeho Porraimosu – holokaustu, položením vencov k pamätnej tabuli na ulici Bélu Bartóka pri dome Winšchafterovcov a k pomníku židovského holokaustu na Cukrovarskej ulici.
viac
26.10.2021
Deň komunálu v Rimavskej Sobote
Združenie miest a obcí Slovenska dnes v spolupráci so ZMO Gemera a Malohotnu organizovalo DEŇ KOMUNÁLU, ktorý sa uskutočnil v priestoroch Kultúrneho domu v Rimavskej Sobote.
viac
21.05.2022
Pripravili deťom netradičnú oslavu ich sviatku
Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí vyrazí v sobotu 28. 5. historický vlak v naozaj netradičnom zložení (zostáva prekvapením až do samého štartu) z Košíc až do Slavošoviec, kde je pripravený pestrý program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %