Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
02.03.2022 01:30

Na Liptove pripravujú strategický plán čerpania eurofondov na najbližšie roky


Ilustračná snímka: (tasr).


Región Liptov pripravuje stratégiu čerpania eurofondov na najbližších sedem rokov. Projektový tím spolu s 18 samosprávami a odbornými partnermi vypracuje do konca júla dokument Liptov 2030, ktorý určí, aké výzvy a problémy bude potrebné riešiť.


Do procesu sa môže zapojiť aj verejnosť. Informoval o tom Matúš Demko z projektového tímu Liptov 2030.

Demko zdôraznil, že prioritami sú zdravé životné prostredie, udržateľná mobilita, dlhodobá prosperita a inklúzia. "Víziou je vytvoriť kompaktné mestské funkčné územie miest Ružomberok a Liptovský Mikuláš a ich okolitých obcí, ktoré spája krásu prírody s prosperitou obyvateľov a zážitkami návštevníkov. Všetky informácie budeme priebežne zverejňovať na stránke liptov2030.sk a na sociálnych sieťach," priblížil Demko. Doplnil, že verejnosť tam nájde dotazník na odoslanie názorov a nápadov a tiež formulár na prihlasovanie projektových zámerov.

Odborný garant prípravy dokumentu Liptov 2030 Rastislav Horvát zdôraznil, že strategický plán môže významne prispieť k zmene prostredia, v ktorom ľudia na Liptove žijú, tvoria, podnikajú či pracujú. "Môžeme si spoluvytvárať miesto, ktoré je nám blízke a na ktoré sme hrdí," uviedol.

Obe liptovské okresné mestá Ružomberok a Liptovský Mikuláš vlani vytvorili územie udržateľného mestského rozvoja, ktoré má samostatne vyčlenené čerpanie eurofondov na roky 2021 až 2027. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR ich predbežne vyčíslilo na 24 miliónov eur. V okrese Ružomberok sa zapojili obce Likavka, Lisková, Turík, Liptovská Teplá, Bešeňová, Štiavnička, Liptovské Sliače a Ivachnová. Z okresu Liptovský Mikuláš sú to obce Bobrovník, Demänovská Dolina, Galovany, Gôtovany, Liptovská Sielnica, Liptovský Trnovec, Vlachy a Prosiek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2016
Do Ružomberka láka turistov 16 pútačov
Ružomberská mestská samospráva spustila na začiatku letných prázdnin špecifickú reklamnú kampaň. Šestnásť pútačov, rozmiestnených po rôznych kútoch Liptova, má prilákať návštevníkov počas letnej sezóny. Iniciatíva radnice ukazuje hlavné ťaháky cestovného ruchu v meste.
viac
03.01.2018
Nové samostatné združenie má zrýchliť realizáciu akčného plánu
V medzisviatočnom období sa prvýkrát stretli zakladajúci členovia novozaloženého záujmového združenia právnických osôb - Centrum podpory regionálneho rozvoja okresu Kežmarok.
viac
13.11.2020
ZMOS plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) plánuje do konca roka predstaviť plán modernizácie samosprávy. Predseda ZMOS-u a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger o tom informoval po štvrtkovom stretnutí predstaviteľov združenia s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
viac
20.12.2021
O prvú platbu z Plánu obnovy požiadame v apríli 2022
Slovensko sa minulý týždeň zaradilo medzi prvé krajiny v Európskej únii, ktoré sú plne pripravené na realizáciu plánu obnovy a majú vyrokovanú a schválenú Operačnú dohodu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %