Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.09.2022 03:20

Na hrade Divín otvorili mučiareň s hladomorňou, pribudne i hodovňa


Na snímke hrad Divín v okrese Lučenec 23. februára 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Na zrúcanine hradu Divín týčiaceho sa nad rovnomennou obcou v okrese Lučenec počas víkendu oficiálne sprístupnili historickú mučiareň s hladomorňou.


K novým prvkom, ktoré majú obohatiť návštevu historickej pamiatky, čoskoro pribudne i turistická hodovňa. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

V historickej mučiarni návštevníci hradu Divín nájdu okovy, dereš, pranier, škripec, kladu na sťatie hlavy i klietku hanby, pričom niektoré prvky si môže verejnosť i vyskúšať. V pivničných priestoroch pod mučiarňou zas turisti môžu nahliadnuť do zariadenej hladomorne, ku ktorej čoskoro pribudne i miesto vhodné na občerstvenie v štýle stredovekej hodovne. S cieľom uchrániť novozariadené priestory pred poškodením budú mučiareň aj hodovňa pre verejnosť prístupné len počas otváracích hodín hradu.

"Pri spracovaní projektu sme vychádzali z poznania, že ľudia viac než suché dáta vyhľadávajú zážitky, ktoré sa im po návrate domov následne vybavia v súvislosti s navštíveným miestom a ostanú príjemnou spomienkou," ozrejmil autor projektu Ján Sivok. Nové atrakcie na hrade Divín finančne podporila Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorá na projekt prispela sumou 8000 eur.

S obnovou zrúcaniny Divínskeho hradu začala obec Divín v roku 2011, odkedy sa pravidelne uchádza o financie z Ministerstva kultúry SR určené na záchranu kultúrneho dedičstva. Na hrade sa tak už vyše desať rokov uskutočňujú archeologické výskumy, odkrývajú sa zasypané miestnosti a konzervujú sa najnarušenejšie prvky hradu.

"Cieľom obce Divín je v blízkej budúcnosti začať plnohodnotne využívať priestory hradu, ktorý nesie najvýraznejší odkaz histórie a kultúrneho dedičstva obce. A tak postupne zabezpečiť rozvoj tejto pamiatky, vlastný rozvoj obce a touto cestou nepochybne zvýšiť aj rozvoj cestovného ruchu v celom regióne Novohrad – Podpoľanie," poznamenal starosta obce Pavel Drugda.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2018
Dobrovoľníci vyčistili a pripravili Jelšavský hrad na letnú sezónu
Zlepšiť prístupnosť zrúcaniny stredovekého Jelšavského hradu v okrese Revúca a pripraviť ho na letnú turistickú sezónu bolo zámerom prác, ktoré na ňom v týchto dňoch realizovala skupina zhruba 60 dobrovoľníkov. Ako TASR informoval primátor Jelšavy Milan Kolesár, všetky práce vykonali pod dozorom pra
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
25.07.2022
Rozšírená realita na hrade Revište spája minulosť so súčasnosťou
Hrad Revište v okrese Žarnovica využíva na svoju prezentáciu inovatívne digitálne technológie.
viac
13.07.2023
Na záchrane hradu pracuje vyše 30 ľudí, pribudne tam hodovňa i recepcia
Na záchrane zrúcaniny hradu Divín v okrese Lučenec pracuje v súčasnosti vyše 30 ľudí. Samospráva plánuje počas leta zrealizovať aj projekt, ktorého cieľom je zvýšiť atraktivitu hradu v oblasti cestovného ruchu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %