Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.01.2024 11:00

Obec pracuje na kolaudácii vodojemu potrebného na otvorenie hradu


Hrad Krásna Hôrka. Snímka zdroj: Košice Online


Obec Krásnohorské Podhradie pracuje na kolaudácii vyše 30-ročného vodojemu, ktorý je potrebný na opätovné sprístupnenie hradu Krásna Hôrka. Na vodojem sa má pripájať plánované výtlačné potrubie z Rožňavy, ktorého výstavbu projektovo pripravuje Východoslovenská vodárenská spoločnosť.


Návrh na kolaudáciu vodojemu v Krásnohorskom Podhradí podala samospráva ešte koncom roka 2023, konanie však bolo pozastavené a doplniť bolo potrebné ešte niektoré dokumenty. "Už máme potrebné podklady, v archíve sme vyhľadali všetky veci, ktoré máme k vodojemu aj k vodovodnej sústave," priblížil pre TASR starosta obce Štefan Kún. Ako dodal, cieľom samosprávy je ukončiť kolaudáciu čím skôr, všetko však bude podľa jeho slov závisieť od toho, ako rýchlo budú postupovať príslušné orgány.         

Vodojem v Krásnohorskom Podhradí, ktorý obec zásobuje vodou už od konca 80. rokov 20. storočia, je potrebný na sprístupnenie hradu Krásna Hôrka po dokončení jeho rekonštrukcie. Zabezpečenie prístupu vody na hrad má byť riešené vybudovaním viac ako štyri kilometre dlhého výtlačného potrubia z Rožňavy, ktoré sa má napájať na predmetný vodojem v Krásnohorskom Podhradí. Projekt pripravuje VVS, práce plánuje financovať z vlastných zdrojov.

"V novembri 2023 sa uskutočnilo pracovné rokovanie v priebehu prác na spracovanie projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie a realizáciu stavby. Momentálne prebieha spracovanie projektu na stavebné povolenie. K termínu realizácie sa budeme vedieť vyjadriť až po získaní právoplatného stavebného povolenia," uviedla pre TASR v decembri 2023 VVS.         

Zabezpečenie prístupu vody na Krásnu Hôrku je dôležité najmä z dôvodu protipožiarnej ochrany, z vodovodu má byť zásobovaná i protipožiarna a akumulačná nádrž priamo na hradnom kopci. "Termín otvorenia Krásnej Hôrky sa bude odvíjať od zabezpečenia prístupu k vode v celom areáli hradu," skonštatoval pre TASR námestník generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea pre Úsek komunikácie Jozef Bednár.         

Hrad Krásna Hôrka zdevastoval 10. marca 2012 požiar, ktorý vznikol na trávnatom poraste na hradnom kopci, odkiaľ sa preniesol na samotný hrad. Na obnovu hradu schválila vláda SR takmer 35 miliónov eur. Práce na obnove dolného hradu, časti stredného hradu a výstavbe podhradia za vyše 20 miliónov eur sa začali v auguste 2022.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2018
Hrad Krásnu Hôrku chcú obnoviť do podoby z prelomu 19. a 20. storočia
Hrad Krásna Hôrka, ktorý v roku 2012 zachvátil ničivý požiar, chce Slovenské národné múzeum (SNM) obnoviť do podoby z prelomu 19. a 20. storočia. V súčasnosti na ňom prebiehajú zabezpečovacie práce a eliminácia vlhka na vytypovaných objektoch.
viac
25.11.2019
Obnova Krásnej Hôrky bude podľa SNM najrozsiahlejšou v jej histórii
Rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka, ale aj vybudovanie rozšíreného parkoviska, sanácia múrov a ich odvodnenie, či odstránenie násypov stavebnej sutiny z okolia hradu a hradnej studne.
viac
30.12.2020
Na obnovu podhradia je potrebná dohoda obce s vlastníkmi stánkov
Ak sa samospráva obce Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava nedohodne s majiteľmi zostávajúcich dvoch stánkov v podhradí Krásnej Hôrky, Slovenské národné múzeum (SNM) v nasledujúcich rokoch zrekonštruuje iba samotný hrad, ale jeho podhradie nie.
viac
25.10.2023
Obnova Krásnej Hôrky pokračuje podľa plánu
Práce na obnove stredného a dolného hradu Krásnej Hôrky pokračujú podľa stanoveného harmonogramu. Výrazne už postúpila aj výstavba v podhradí, v súvislosti s blížiacou sa zimou budú práce v exteriéri na niekoľko mesiacov prerušené.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %