Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.02.2022 01:35

Na Čingove v Slovenskom raji vybudujú autokemping


Na archívnej snímke z 30. júna 2020 kovové stupačky v Tomášovskej Belej na Čingove. Snímka zdroj: (tasr).


Na Čingove v Slovenskom raji chcú vďaka dotácii z Košického samosprávneho kraja vybudovať autokemping. Projektová manažérka Gabriela Hajduková uviedla, že práce by sa mali začať v apríli a celkové náklady na jednotlivé aktivity sú na úrovni takmer 87 000 eur. Zámer vítajú aj ochranári.


„Cieľom predkladaného projektu je vytvoriť v destinácii podmienky na zlepšenie a rozvoj služieb v cestovnom ruchu a prispieť k zvyšovaniu ich kvality v oblasti kempovania. Zámerom je tiež vzájomne prepojiť spoluprácu s miestnymi poskytovateľmi služieb, ako aj podporiť tamojších remeselníkov vytvorením priestoru na ich prezentáciu,“ priblížila Hajduková s tým, že vznik autokempingu zároveň prispeje k prezentácii a propagácii historického a prírodného dedičstva Národného parku Slovenský raj s jeho destináciami.

Do realizácie projektu chcú aktívne zapájať lokálnych dodávateľov a vytvárať tiež podmienky na prezentáciu atraktivít, regionálnych produktov i služieb v cestovnom ruchu v regióne. Autokemping by mal vzniknúť v katastri obce Smižany v okrese Spišská Nová Ves na celkovej ploche približne 20 hektárov. „Cieľom je vytvoriť zázemie pre kempovanie, vzniknúť by tam malo 26 odstavných plôch pre vozidlá, toalety a sprchy,“ doplnila projektová manažérka.

Predkladaný projekt podľa nej rešpektuje princípy ekoturizmu, autokemping totiž ponúka návštevníkom možnosť ubytovať sa v prírode, byť v jej blízkom kontakte či eliminovať nelegálne parkovanie na území národného parku. Vďaka tomu sa zvýši aj ochrana územia. V areáli kempu nebudú vytvárané betónové, ale zatrávnené odstavné plochy.

„Známy autokemping na neďalekom Ďurkovci zanikol, tak je len dobre, že aj v tejto časti Slovenského raja vznikne nová možnosť autokempingu s patričným vybavením a službami. Stretávame sa v posledných rokoch s tým, že karavany nocujú na lesných cestách v národnom parku, tak budú mať možnosť nocovať legálne vo vymedzenom priestore,“ zhodnotil zámer riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil. Práce na výstavbe autokempingu by mali byť ukončené v októbri tohto roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2019
Z Brezna bude jazdiť historický vlak do Slovenského raja i na Zbojská
Projekt premávky historického vlaku, ktorý bude z Brezna jazdiť do dvoch turistických lokalít, je jedným z aktuálnych zámerov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na tohtoročnú letnú sezónu.
viac
08.06.2020
Rekonštrukcia lanovky z Dediniek na Geravy mešká aj pre koronavírus
Rekonštrukcia lanovky z Dediniek na Geravy v Slovenskom raji mešká, spôsobila to aj situácia okolo nového koronavírusu. Potvrdila to výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) Lenka Vargová Jurková.
viac
21.10.2020
Namiesto Národného tenisového centra má v Košiciach vyrásť tréningové centrum
Namiesto Národného tenisového centra s medzinárodným významom má na Popradskej ulici v Košiciach vyrásť Národné tréningové centrum mestského a regionálneho významu bez hľadiska.
viac
09.04.2021
V regióne Malokarpatska vnikne nová cesta
Zlepšenie dopravnej situácie, časová úspora pre vodičov, ale najmä odbremenenie obcí Chorvátsky Grob a Slovenský Grob od tranzitnej dopravy. To všetko prinesie vybudovanie cestného obchvatu obcí Malokarpatska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %