Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.06.2020 09:40

Rekonštrukcia lanovky z Dediniek na Geravy mešká aj pre koronavírus


Snímka zdroj: (dedinky.eu).


Rekonštrukcia lanovky z Dediniek na Geravy v Slovenskom raji mešká, spôsobila to aj situácia okolo nového koronavírusu. Potvrdila to výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) Lenka Vargová Jurková.


Prevádzka lanovky bola pre technickú nespôsobilosť ukončená v roku 2012. V roku 2018 predpokladali, že lanovka na Geravy bude fungovať v letnej turistickej sezóne 2019, neskôr avizovali termín rekonštrukcie do 30. apríla tohto roka. Ako Vargová Jurková spresnila, k prvotnému omeškaniu prispeli náročné administratívno-technické procesy a prekážky. Aktuálne omeškanie spôsobila vyššia moc, keď sa na prácach nemohlo pokračovať pre okolnosti súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19.

„Vzhľadom na komplikovaný cezhraničný pohyb nemohol český dodávateľ zabezpečovať riadne pokračovanie prác. Celý tento prestoj sme sa však zároveň snažili vyplniť efektívnymi rozhovormi s miestnymi samosprávami a podnikateľskými subjektmi smerujúcimi k tomu, aby bolo lokálne návštevnícke zázemie na prevádzku pripravené,” spresnila s tým, že po uvoľnení opatrení práce ďalej pokračujú a všetko smeruje k tomu, aby lanovka na Geravy bola pripravená na prevádzku na budúcoročnú turistickú sezónu.

Táto lanovka by mala dať návštevníkom možnosť absolvovať pohodlný presun z Dediniek na planinu Geravy a absolvovať ďalší turistický program v tejto lokalite. „Veríme, že bude lákadlom pre nových návštevníkov, objaviteľov južnej časti Národného parku (NP) Slovenský raj, ktorá je často neprávom v tieni rozvinutejšej a známejšej severnej časti,” povedala. Cieľom podľa jej slov nie je vytvoriť veľkú atrakciu, ktorá spôsobí kolaps alebo paralýzu daného územia a znepríjemní život miestnym obyvateľom.

„Lanovka na Geravy vychádza z našej dlhodobej filozofie manažmentu destinácie NP Slovenský raj, ktorá je rozdelená na severnú a južnú časť. Do celého konceptu zapadá viacero čiastkových projektov či aktivít - napríklad Ľadový expres alebo ostatná rekonštrukcia Kopaneckej cesty,” dodala. Lanovka by teda mala byť doplnkovou atrakciou a prvkom infraštruktúry, mala by pritiahnuť návštevníkov a zároveň pomôcť rozptýliť návštevnícku záťaž, ktorou trpí presaturovaný sever NP. Riaditeľka KRT doplnila, že lanovka má byť zároveň aj stimulom pre celú lokalitu a podnikateľské prostredie v nej.

Dĺžka tejto jednosedačkovej lanovky so 146 sedačkami má byť necelé dva kilometre s prevýšením približne 220 metrov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2021
Vodný raj vo Vyhniach štátnu pomoc nedostal
Vodný raj v obci Vyhne v okrese Žiar nad Hronom nedostal od začiatku pandémie nového koronavírusu zo strany štátu žiadnu finančnú pomoc. Akvapark patrí obci a verejné správy sú podľa starostu Ervína Családiho z prvej pomoci rezortu práce vylúčené.
viac
03.08.2022
Kopanecké lúky v Slovenskom raji opäť pokosia ručne
V Národnom parku (NP) Slovenský raj budú po roku opäť kosiť ručne vzácne Kopanecké lúky. Pre ochranárov je to podľa riaditeľa správy NP Tomáša Dražila jeden z vrcholov roka.
viac
14.04.2023
Termín otvorenia zrekonštruovanej lanovky na Geravy stále nie je známy
Termín spustenia zrekonštruovanej lanovej dráhy z obce Dedinky na plošinu Geravy v Slovenskom raji stále nie je známy. Obnovu lanovky dokončili vlani, stále však čaká na kolaudáciu. Uviedol to starosta obce Milan Červenka.
viac
08.08.2023
V Slovenskom raji po vyše desaťročí opäť spustili lanovku na Geravy
V obci Dedinky v južnej časti Slovenského raja v pondelok oficiálne otvorili zrekonštruovanú lanovú dráhu vedúcu na planinu Geravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %