Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.06.2021 01:30

Na budúci rok bude možné pripojiť 95 MW nových zelených zdrojov


Ilustračná snímka.


Ministerstvo hospodárstva SR určilo na budúci rok limity pre pripájanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE), kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET) a lokálnych zdrojov.


„Objem určeného inštalovaného výkonu pre rok 2022  je podstatne vyšší ako predchádzajúce roky, a to spolu až 95 MW,“ zdôraznil štátny tajomník rezortu Karol Galek. Rezort je povinný každý rok do 30. júna zverejňovať maximálny objem inštalovaného výkonu, ktorý je možné pripojiť do sústavy pre lokálne zdroje, ale takisto nové zariadenia na výrobu elektriny z OZE a vysoko účinnej kombinovanej výroby (VÚ KVET), ktoré majú nárok na podporu.   

Najväčšia časť určeného inštalovaného výkonu, až 59 MW, je určená pre tzv. lokálne zdroje. Tie vyrábajú zelenú elektrinu najmä na pokrytie vlastnej spotreby. Nie sú zaťažené tarifou za prevádzkovanie systému, ale súčasne nemajú právo na doplatok. „Inštitút lokálneho zdroja z pohľadu rozvoja lokálnych obnoviteľných zdrojov energie považujeme za veľmi dôležitý,“ doplnil štátny tajomník K. Galek. V predošlých rokoch sa oznamoval výkon, ktorý je možné pripojiť do regionálnych distribučných sústav. Pre rok 2022 je výslovne určený aj samostatný výkon pre distribučné sústavy iné ako regionálne distribučné sústavy, keďže v praxi dochádzalo k nejasnostiam ohľadom toho, že ak sa chcel výrobca pripojiť do miestnej distribučnej sústavy, nadradená regionálna sústava mu nechcela umožniť pripojenie. MH SR tak reaguje na skúsenosti z doterajšej praxe.

Zatiaľ čo po minulé roky MH SR stanovilo, že ak určený inštalovaný výkon pre predchádzajúce roky pre danú sústavu a typ zdroja nebol využitý, pripočítal sa k inštalovanému výkonu na rok, pre ktorý sa výkon určoval, pre rok 2022 k takémuto „preneseniu“ a pripočítavaniu minulých nevyužitých výkonov nedochádza. Nový určený objem zodpovedá približne objemu, ktorý zostáva aktuálne ešte v tomto roku voľný.

Celé znenie oznamu o určení inštalovaných výkonov zariadení na výrobu elektriny s právom na podporu na rok 2022 je zverejnené na TU.

Autor: (MH SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2020
Ministerstvo hospodárstva pokračuje v podpore nabíjačiek pre elektromobily
Ministerstvo hospodárstva SR sa naďalej snaží o razantné zvýšenie nabíjacej infraštruktúry na slovenských cestách. Novinkou je, že o finančný príspevok môžu požiadať nielen samosprávy, ale aj podnikatelia.
viac
07.08.2020
Rozšírené funkcie modelu sociálnych služieb v informačnom systéme
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky, nasadilo do Jednotného informačného prostriedku hospodárskej mobilizácie (EPSIS ® JISHM) nové evidenčné funkcionality v moduloch sociálnych služieb.
viac
13.10.2020
Mesto by malo na kompenzáciu výpadkov dane získať pôžičku 5,35 mil. eur
Mesto Košice by malo získať návratnú finančnú výpomoc vo výške 5,35 milióna eur. Má ísť o kompenzáciu výpadkov dane z príjmov fyzických osôb, ktoré vznikli počas pandémie nového koronavírusu.
viac
27.11.2020
O dotáciu na elektronabíjaciu stanicu je možné žiadať do konca roka
Termín na predkladanie žiadostí na vybudovanie verejne prístupných elektrických nabíjacích staníc sa z dôvodu pandémie predlžuje o jeden mesiac.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %