Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.09.2022 03:20

Na budove mestského úradu pribudlo 80 fotovoltaických panelov


Snímka zdroj: (FB).


Na streche Mestského úradu v Poprade pribudlo v týchto dňoch fotovoltaické zariadenie na čiastočné pokrytie vlastnej spotreby a zníženie nákladov za elektrickú energiu.


Dohromady tam pribudlo 80 panelov rozdelených po 20 do podsystémov, ktoré sú prepojené do tzv. "stringov", teda ochranných boxov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jarka Hlaváčová.

"Panely sú pripojené do 'striedača', ktorý z jednosmerného (DC) napätia generuje striedavé (AC) napätie príslušnej kvality. Systém zároveň reguluje výkon dodávaný 'striedačom' do siete, na základe merania toku energie na vstupnom prípojnom bode VSD (Východoslovenská distribučná). Striedač cez svoj webový server poskytuje údaje pre vizualizáciu a zabezpečuje celkovú korektnú a bezpečnú prevádzku zariadenia," objasnila Hlaváčová. Náklady na inštaláciu a zakúpenie fotovoltaických panelov sú podľa zverejnenej zmluvy na úrovni viac ako 34 000 eur.

Samospráva týmto krokom reaguje na neúmerne rastúce ceny energií. "Toto je jeden z alternatívnych a úsporných spôsobov riešenia aktuálnej situácie. Na najbližšie obdobie mám rozpracovanú koncepciu Poprad = zelené mesto a táto zelená technológia je jej súčasťou. Prináša totiž úsporu elektrickej energie v súvislosti so šetrením životného prostredia. V tomto smere budeme pokračovať na ďalších verejných budovách a objektoch vo vlastníctve mesta. Ide o pilotný projekt," uviedol primátor Popradu Anton Danko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2016
Rekonštrukcia ušetrí mestu vyše stotisíc eur ročne
Liptovskomikulášska radnica získala maximálnu výšku príspevku na projekt zníženia energetickej náročnosti objektu mestského úradu, takmer dva milióny eur. V súčasnosti už v plnom nasadení pracujú stavbári na rekonštrukcii.
viac
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
19.06.2020
Budovu radnice v Zlatých Moravciach čaká rekonštrukcia
Mesto Zlaté Moravce začína s rekonštrukciou budovy mestského úradu. Počas rekonštrukčných prác presťahujú jednotlivé oddelenia úradu na päť rôznych pracovísk v meste, fungovať však budú v riadnom režime.
viac
22.08.2020
Mesto opravuje poškodenú zadnú fasádu budovy radnice
Mesto Levice upozorňuje občanov, aby na vstup do budovy mestského úradu dočasne nevyužívali zadný vchod z Holubyho ulice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %