Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.08.2016 09:10

Na 45. ročníku Bardejovského jarmoku predstavia krajčírsky cech


Snímka zdroj: (tasr).


Otvorením okresnej výstavy ovocia a zeleniny záhradkárov sa vo štvrtok 25. augusta predpoludním začne 45. ročník novodobého Bardejovského jarmoku na Radničnom námestí v Bardejove.


Slávnostné otvorenie jarmoku je naplánované na 16. hodinu, keď vystúpi ľudová hudba Kollárovcov. Jarmok potrvá do nedele 28. augusta. Z historického hľadiska ide o 665. ročník jarmoku, ktorý patrí v meste k najvýznamnejším kultúrno-spoločenským podujatiam.       

Primátor Bardejova Boris Hanuščak uviedol, že mesto urobilo všetko pre to, aby aj pre tento rok mal jarmok visačku najvyššej kvality. Organizátori očakávajú niekoľko tisíc návštevníkov. Primátor verí, že ľudí prilákajú aj účinkujúci ako Peter Lipa, Milan Lasica, Dara Rolins, Beáta Dubasová, Diabolské husle Berkyho Mrenicu a mnoho regionálnych umelcov.      

Bardejovský jarmok sa špecializuje aj na prezentáciu cechov, ktoré na tomto území pôsobili. „Minulý rok bol tkáčsky, tohto roku ideme prezentovať krajčírsky. Ono to aj spolu súvisí. Tkáči utkali plátno a krajčíri z neho urobili primeraný tej dobe odev. Tohto roku bude aj úvodná scénka otvorenia Bardejovského jarmoku práve prezentáciou krajčírskeho cechu,“ povedal Hanuščak.       

Okrem predajných stánkov a bohatého kultúrneho programu si návštevníci môžu pozrieť pred Športovou halou autosalón. Pre deti je pripravený detský jarmok a zaujať ich môže aj výstava dinosaurov.       

V čase konania jarmoku a krátko po ňom budú v Bardejove niektoré dopravné obmedzenia. Prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik informoval, že do pondelka 29. augusta do 18. hodiny bude uzavretá štátna cesta I/77 v Bardejove v úseku od križovatky ulíc Štefánikova - Tarasa Ševčenku – Mlynská, ulica Dlhý rad až po križovatky ciest I/77 a II/545 Dlhý rad - Slovenská - Krátky rad. Náhradná obchádzková trasa bude vyznačená dočasnými dopravnými značkami.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2016
Stovky motorkárov z celého sveta zavítajú do Liptovského Mikuláša
Liptovský Mikuláš sa v týchto dňoch stáva dejiskom svetového stretnutia mototuristov. Akcia s názvom FIM Rally 2016 sa na Slovensku uskutoční po prvý raz. Hlavnému programu budú venované dni od 29. júna do 1. júla v Liptovskom Mikuláši.
viac
08.07.2016
V Kežmarku odštartoval festival EĽRO
Pod Tatrami sa dnes začal 26. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO). V tomto roku je venovaný cechu hrnčiarov, ktorý oslavuje 460. výročie, a kežmarským kníhtlačiarom z 19. storočia.
viac
06.12.2017
Mikulášske oslavy v Liptovskom Mikuláši
Traduje sa, že sv. Mikuláš dal trom dievčatám do výbavy tri vrecká zlata, aby ich zachránil pred chudobou a urobil ich šťastnými, pretože sa nemohli vydať, keďže nemali veno. Z tejto povesti sa dostal Mikuláš s mešcami ako patrón hlavného kostola na námestí priamo do mestského erbu.
viac
27.12.2019
Výstava Perníkový Bardejov pozostáva zo zmenšenín Radničného námestia
Výstava Perníkový Bardejov, ktorú sprístupnili v Hornošarišskom osvetovom stredisku (HOS) v Bardejove, pozostáva zo zmenšených kópií jednotlivých budov tamojšieho Radničného námestia. Podľa slov riaditeľa HOS Juraja Bochňu ňou chceli vzdať hold predkom, ktorí vybudovali mesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %