Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
10.05.2022 11:40

MŽP zvýšilo prostriedky na projekty zamerané na triedený zber


Ilustračná snímka.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zvýšilo financie na projekty zamerané na triedený zber komunálnych odpadov. Prostriedky zo zdrojov Európskej únie sa z pôvodných 10 miliónov eur navýšia na 30 miliónov eur. Informuje o tom na svojom webe.


"Peniaze pôjdu predovšetkým do budovania nových a rozširovania kapacít existujúcich zberných dvorov, vrátane nákupu zariadení pre triedený zber tých zložiek komunálnych odpadov, na ktoré sa nevzťahuje rozšírená zodpovednosť výrobcov, kam patrí napríklad zelený alebo zelený biologicky rozložiteľný komunálny odpad, kuchynský bioodpad z domácností, drobný stavebný odpad či textil," vysvetlil envirorezort.

Minister životného prostredia Ján Budaj tvrdí, že podpora sa môže pre žiadateľov ešte zvýšiť. "Záležať bude predovšetkým na samosprávach, koľko kvalitných projektov dokážu vypracovať a predložiť, ale tiež od dostatočného objemu voľných finančných zdrojov," poznamenal.

Žiadateľmi o dotáciu môžu byť obce, združenia obcí, právnické osoby, oprávnené na podnikanie v oblasti nakladania s odpadom, ktoré sú v stopercentnom vlastníctve obcí. Ďalej tiež príspevkové alebo rozpočtové organizácie obcí, neziskové organizácie, poskytujúce služby v oblasti tvorby a ochrany životného prostredia, ktoré sú vo vlastníctve obcí, alebo združenia právnických osôb.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2017
Liptovský Mikuláš sa rozišiel s OZV Recyklogroup
Pred niekoľkými dňami mesto Liptovský Mikuláš informovalo, že odstúpilo od zmluvy s OZV Recyklogroup, ktorú samospráva v súlade so zákonom uzatvorila v minulom roku na uhrádzanie platieb za triedený zber komunálnych odpadov v Mikuláši.
viac
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
04.11.2020
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu by sa mali prerozdeľovať po novom
Vytvoriť by sa mala nová skupina obcí, ktorá by mohla získať príspevok z Environmentálneho fondu a použila by ho na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenie bioodpadu z domácností.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %