Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
23.03.2022 09:30

MŽP počúva hlas regiónov pri ich rozvoji


Ministerstvo životného prostredia.


Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) sa v Pláne obnovy a odolnosti SR zameriava na klimatické opatrenia, ktoré zabezpečia energetickú efektívnosť pre čo najviac obyvateľov.


Ide predovšetkým o zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov. Túto tému v utorok predstavili premiérovi SR Eduardovi Hegerovi na Strategickej rade k Plánu obnovy a odolnosti SR na Úrade vlády SR. Minister životného prostredia Ján Budaj sa zúčastnil stretnutia prostredníctvom videohovoru vzhľadom na prebiehajúcu misiu MŽP na Expo Dubaj.

Rezort životného prostredia pripravuje podmienky poskytovania dotácií na obnovu 30-tisíc rodinných domov. V pláne obnovy je na tento účel vyčlenených 528 miliónov eur. Projekt obnovy rodinných domov zastrešuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).„Pôjde o dôležitý míľnik, ktorý pomôže Slovensku vo výraznejšom napredovaní zelenej transformácie. Predbežné podmienky výzvy odobrila aj Európska komisia a Národná implementačná a koordinačná autorita,“ dodal štátny tajomník MŽP Michal Kiča. Spustený je už webový portál www.obnovdom.sk, kde žiadatelia nájdu na jednom mieste všetky užitočné informácie, ako získať dotáciu na obnovu rodinného domu. SAŽP tiež pripravuje informačnú kampaň pre občanov o podmienkach získania dotácií na renováciu domov, ktorá bude prebiehať po celom Slovensku – tzv. roadshow.

Dôležitou súčasťou obnovy budov bude aj reforma nakladania so stavebným odpadom. MŽP chce zabezpečiť, aby bolo aspoň percent stavebného a demolačného odpadu zo stavieb opätovne využitých alebo zaslaných na recykláciu. Reformu chce ministerstvo uskutočniť v druhej polovici tohto roka. Strategická rada tiež prerokovala plány MŽP na dekarbonizáciu priemyslu a projekt Fit for 55. Strategická rada k Plánu obnovy a odolnosti SR konštatovala dobrú pripravenosť rezortu MŽP na dosiahnutie cieľa Plánu obnovy a odolnosti SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2020
Silná kohézna politika v budúcom rozpočte EÚ 2021-2027 a pláne obnovy EÚ
Partneri Kohéznej aliancie upozornili členské štáty, že v dosiahnutom kompromise týkajúceho sa rozpočtu EÚ na roky 2021-2027 a pláne obnovy sa musia zachovať investície do miest a regiónov.
viac
10.11.2020
Informácie o aktuálnom stave ovzdušia ponúkne nová webová aplikácia
Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia a Slovenským hydrometeorologickým ústavom predstavuje webovú aplikáciu dnesdycham.sk s cieľom zvyšovať povedomie verejnosti v oblasti kvality ovzdušia na Slovensku.
viac
01.04.2022
Starostlivosť o mokrade do roku 2024 by mala stáť vyše 20 miliónov eur
Starostlivosť o mokrade v rokoch 2022 až 2024 by mala stáť vyše 20 miliónov eur. Akčný plán pre mokrade na najbližšie dva roky predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR do medzirezortného pripomienkového konania. Obsahuje štyri strategické zámery, 18 cieľov a 63 opatrení.
viac
29.03.2023
Na obnovu vodných tokov je z plánu obnovy vyčlenených 62,4 milióna eur
Revitalizáciou má prejsť celkovo 97 kilometrov vodných tokov v čiastkových povodiach riek Bodrog, Dunaj, Hron, Morava a Váh. Ukončené majú byť do roku 2026. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %