Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
29.03.2023 02:25

Na obnovu vodných tokov je z plánu obnovy vyčlenených 62,4 milióna eur


Ilustračná snímka.


Revitalizáciou má prejsť celkovo 97 kilometrov vodných tokov v čiastkových povodiach riek Bodrog, Dunaj, Hron, Morava a Váh. Ukončené majú byť do roku 2026. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


Celkovo 48 kilometrov vodných tokov musí byť revitalizovaných do júna 2024. "Aktuálne je pripravovaný projekt revitalizácie prvej časti vodného toku Morava, na ktorom má byť revitalizovaných prvých 17 kilometrov od sútoku Dyje s Moravou po Veľké Leváre v jej medzihrádzovom priestore," priblížil envirorezort. Výskumný ústav vodného hospodárstva vypracoval štúdiu, na základe ktorej sa obnova uskutoční.

"Pre financovanie z Plánu obnovy a odolnosti SR sú vybraté aj ďalšie úseky revitalizovaných vodných tokov – Latorica, rameno Čéne (Tisa), bratislavský úsek Dunaja a ramená v ramennej sústave Dunaja medzi Kľúčovcom a Medveďovom," uviedlo MŽP. Doplnilo, že na príprave obnovy riek pracuje spolu so Slovenským vodohospodárskym podnikom. Revitalizáciou sa napríklad obnovia pôvodné tvary riečnych korýt, odstránenia brehové opevnenia tokov a prepoja riečne ramená.

Ministerstvo pripomína, že vodné toky bývali na Slovensku v minulosti často umelo napriamované a prirodzené korytá riek vybetónované. Tieto opatrenia mali urýchliť odtok vody z územia a zabrániť tak vzniku povodní. "Umelé zásahy však výrazne obmedzili vodozádržnú funkciu riek, vďaka čomu sa z okolitej krajiny začala vytrácať voda," skonštatovalo s tým, že revitalizácie vodných tokov už sú zakotvené aj v zákone o vodách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2021
Takmer 650 ľudí z kultúry sa pre plán obnovy obrátilo na predstaviteľov EK
Takmer 650 zástupcov slovenského kultúrneho sektora a kultúrnych inštitúcií zaslalo otvorený list predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej a ďalším predstaviteľom európskych inštitúcií.
viac
15.06.2021
Plán obnovy nie je dar - kľúčové je pripraviť sa na jeho implementáciu v praxi
Po dokončení Plánu obnovy a odolnosti Slovenska, ktorý aktuálne posudzuje Európska komisia, čaká krajinu ešte náročnejšia časť - dobre sa pripraviť na jeho implementáciu v praxi a to kvalitným Zákonom o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti a nastavením efektívnej implementačnej štruktúry.
viac
16.07.2021
Plán obnovy dostal oficiálne zelenú
Plán obnovy a odolnosti SR dostal oficiálne zelenú aj od ostatných členských štátov EÚ na rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, čím sa ukončil schvaľovací proces.
viac
29.07.2022
O financie na obnovu verejných budov je možné žiadať od 1. augusta
O financie na obnovu verejných, historických a pamiatkovo chránených budov z Plánu obnovy a odolnosti je možné žiadať od 1. augusta. Premiér Eduard Heger o tom informoval na sociálnej sieti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %