Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
30.10.2019 11:10

MŽP: Na podporu zhodnocovania rozložiteľného odpadu pôjde osem miliónov eur


Ilustračná snímka, zdroj: Wikipedia


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR plánuje prostredníctvom výzvy poskytnúť podporu na výstavbu nových alebo rekonštrukciu existujúcich zariadení na zhodnocovanie biologicky rozložiteľných komunálnych odpadov.


Na túto výzvu je v rámci operačného programu Kvalita životného prostredia vyčlenených osem miliónov eur z Kohézneho fondu. TASR o tom informoval hovorca MŽP Tomáš Ferenčák.       

Záujemcovia môžu predkladať svoje žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku od utorka. Oprávnenými žiadateľmi v rámci tejto výzvy sú samosprávy, teda obce a nimi zriadené rozpočtové alebo príspevkové organizácie, združenia právnických osôb, ktorých členmi sú výlučne obce, ale aj obecné neziskové organizácie a obecné podniky. MŽP tvrdí, že podporené budú projekty budovania kompostární alebo iných zariadení na zhodnocovanie biologicky rozložiteľných odpadov aeróbnym spôsobom.       

Boj proti komunálnemu odpadu vrátane biologicky rozložiteľného patrí medzi priority MŽP. "Kým v roku 2015 skončili na skládkach viac ako dve tretiny komunálnych odpadov, v roku 2018 to bolo už len 54 percent. Zmeny k lepšiemu podčiarkuje aj medziročné porovnanie recyklácie komunálnych odpadov. Kým v roku 2017 sa podarilo recyklovať asi 29 percent komunálnych odpadov, minulý rok to bolo už 38 percent," dodal Ferenčák.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Na projekt na zhodnocovanie odpadu žiada Prievidza financie v nižšej sume
Nákup technológie a vybavenia pre spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) je súčasťou projektu, ktorý pripravila samospráva Prievidze a chce ho financovať z fondov Európskej únie.
viac
14.08.2020
Zber bioodpadu by mali hornonitrianske samosprávy zvládnuť na zhruba 50 percent
Novú povinnosť v podobe zberu kuchynského bioodpadu by mali od začiatku budúceho roka zvládnuť hornonitrianske samosprávy na menej ako 50 percent.
viac
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
04.11.2020
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu by sa mali prerozdeľovať po novom
Vytvoriť by sa mala nová skupina obcí, ktorá by mohla získať príspevok z Environmentálneho fondu a použila by ho na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenie bioodpadu z domácností.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %