Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.07.2018 08:00

Múzeum Jána Thaina predstaví Klenoty Tibetu


Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch


Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupní výstavu budhistických artefaktov Klenoty Tibetu. Návštevníci budú mať možnosť vidieť sochy, obrazy i rituálne predmety, ktoré státisíce ľudí v budhistických krajinách i mimo nich používajú ako pomôcku pri hľadaní vnútornej spokojnosti.


 Výstavu pripravili členovia Občianskeho združenia Tibetský park mieru a harmónie v Nových Zámkoch a potrvá od 27. júla do 30. septembra.       

Zrejme najznámejším artefaktom bude na výstave socha Budhu, chýbať však nebudú ani thangky, tradičné obrazy zarámované v látke zobrazujúce väčšinou niektorý z meditačných aspektov. „Meditácií je veľké množstvo, jednotlivec volí podľa toho, akú kvalitu chce v sebe rozvinúť," povedal jeden z organizátorov výstavy Martin Svatuška. Súčasťou výstavy budú aj obrazy budhov či osvietených bytostí, hudobné nástroje i predmety, ktoré východní majstri držia v rukách pri ponáraní sa do meditácie.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2019
Výstava Prvé republiky ukáže vznik Československa
Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupní v piatok 11. januára putovnú výstavu s názvom Prvé republiky. Zameraná je na obdobie začleňovania územia Slovenska do Československej republiky (ČSR).
viac
11.03.2019
Múzeum J. Thaina predstaví hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína
Hrady z obdobia kráľa Mateja Korvína predstaví Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch. Výstavu pripravilo v spolupráci s Maďarským národným múzeom – Múzeom kráľa Mateja vo Vyšehrade.
viac
06.08.2019
Múzeum Jána Thaina predstavuje premeny života maďarskej komunity na Slovensku
Premeny rôznych aspektov života maďarskej komunity na Slovensku v priebehu posledných sto rokov predstavuje výstava 100 rokov v obrazoch. V priestoroch Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch si ju môžu záujemcovia pozrieť v priebehu augusta a septembra.
viac
31.07.2021
Múzeum Jána Thaina predstaví mesto v premenách času
Zmeny vzhľadu mesta Nové Zámky so zameraním sa najmä na posledných 20 rokov predstaví výstava Nové Zámky v premenách času. V priestoroch Múzea Jána Thaina bude sprístupnená od 6. augusta do konca októbra tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %