Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
13.09.2023 10:00

Mimoriadnu situáciu pre COVID-19 by mohla vláda zrušiť dnes


Rokovania Ústredného krízového štábu sa zúčastnil aj 1. podpredseda ZMOS Martin Červenka.


Mimoriadnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 by mohla vláda zrušiť dnes (v stredu - 13. 9.) s účinnosťou od piatka (15. 9.) rána. Jej zrušenie pomôže pri vyhosťovaní migrantov z iných krajín ako Sýrie, kde je stále vojna.


Po rokovaní Ústredného krízového štábu o tom informoval premiér Ľudovít Ódor. Zrušenie mimoriadnej situácie ešte pred predložením na vládu musí odsúhlasiť prezidentka Zuzana Čaputová.

„Ak bude zrušená, môžeme administratívne vyhosťovať nelegálnych migrantov, u ktorých nie je zákonná prekážka, ako napríklad to, že prichádzajú zo Sýrie, kde je stále vojna. Týka sa to niekoľkých desiatok ľudí," vysvetlil Ódor. Doteraz nelegálnych migrantov vyhostiť nemohli pre platnú mimoriadnu situáciu súvisiacu s pandémiou.

Zároveň informoval, že mimoriadna situácia sa najviac dotýka rezortov sociálnych vecí a zdravotníctva. V sociálnej oblasti išlo napríklad o opatrenia pre ťažko zdravotne postihnutých občanov, konkrétne príspevkov pre určité skupiny, ktoré bolo potrebné preniesť na iné právne úpravy. V rezorte zdravotníctva sa mimoriadna situácia týka distribúcie liekov a zdravotníckeho materiálu a aj napĺňania rezerv pri niektorých zariadeniach. Zdôraznil, že opatrenia, ktoré sú určené na pomoc občanom, sa nerušia. „Zrušením tohto mimoriadneho stavu nikto o nič nepríde," podotkol predseda vlády.

Mimoriadnu situáciu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 vyhlásila vláda 12. marca 2020. V súčasnosti na Slovensku platí aj mimoriadna situácia pre hromadný prílev cudzincov v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2020
Vláda schválila refundáciu nákladov
Vláda SR vo štvrtok na svojom rokovaní schválila materiál vo vzťahu k refundácii nákladov, ktoré vynaložili mestá a obce v súvislosti s celoplošným testovaním.
viac
21.07.2022
Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na znečistenej rieke Slaná
Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na rieke Slaná, ktorá je od februára znečistená banskými vodami. Mimoriadna situácia bude platiť pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota. Rozhodla o tom na stredajšom rokovaní.
viac
14.09.2023
Mimoriadna situácia v súvislosti s COVID-19 sa skončí 15. septembra
Mimoriadna situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 sa skončí 15. septembra o 6:00 hod. Jej odvolanie schválila včera vláda.
viac
21.03.2024
V 19 okresoch vyhlásia mimoriadnu situáciu kvôli problémovým medveďom
Vládny kabinet schválil uznesenie k vyhláseniu mimoriadnej situácie spôsobenej výskytom synantropných jedincov medveďa hnedého v zastavaných územiach miest a obcí a ich bezprostrednom okolí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.77 %