Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
21.07.2022 12:35

Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na znečistenej rieke Slaná


Znečistená rieka Slaná v utorok 19. júla 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na rieke Slaná, ktorá je od februára znečistená banskými vodami. Mimoriadna situácia bude platiť pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota. Rozhodla o tom na stredajšom rokovaní.


"Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je vytvoriť podmienky pre prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie zhoršovania ukazovateľov kvality vôd a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti v súvislosti so vstupom kontaminovaných banských vôd do vodného toku Slaná z banskej činnosti v katastri obce Nižná Slaná," ozrejmilo ministerstvo životného prostredia.

Šéf envirorezortu Ján Budaj má zabezpečiť prieskum, vypracovanie odborných materiálov a analýzu najlepších technologických postupov potrebných na obnovenie pôvodného stavu vodných útvarov rieky. Minister financií Igor Matovič má spolupracovať pri zabezpečení financií, ktoré budú určené na zlepšenie stavu toku. Materiál tiež ukladá ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi prijímať ďalšie opatrenia na znižovanie znečisťovania Slanej.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit. Výsledky prvotného rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu. V polovici júna zrealizovali v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2022
Nižná Slaná žiada štát, aby čo najrýchlejšie riešil znečistenie rieky Slaná
Obec Nižná Slaná v okrese Rožňava žiada štát, aby začal čo najrýchlejšie riešiť znečistenú rieku Slaná, kým nenastane ekologická katastrofa. Obec o tom informuje na sociálnej sieti s tým, že aplikovať by sa dali dočasné riešenia, ako napríklad filtre či kontajnerové čističky.
viac
04.04.2022
V bani, ktorá spôsobuje znečistenie rieky Slaná, zavedú dočasné riešenia
V nižnoslanskej bani, ktorá spôsobuje znečistenie rieky Slaná, zavedú dočasné riešenia. Tie spočívajú v odklonení prítoku povrchových vôd do rudnej bane. Na sociálnej sieti o tom informoval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Michal Kiča.
viac
19.05.2022
MŽP apeluje na vyhlásenie mimoriadneho stavu v lokalite rieky Slaná
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR apeluje na košický okresný úrad, aby v lokalite rieky Slaná vyhlásil mimoriadny stav. Podľa envirorezortu to urýchli a zjednoduší práce Ministerstva hospodárstva SR, ako aj banských záchranných služieb, ktorých poverila vláda na sanáciu vzniknutej situácie.
viac
13.09.2023
Mimoriadnu situáciu pre COVID-19 by mohla vláda zrušiť dnes
Mimoriadnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 by mohla vláda zrušiť dnes (v stredu - 13. 9.) s účinnosťou od piatka (15. 9.) rána. Jej zrušenie pomôže pri vyhosťovaní migrantov z iných krajín ako Sýrie, kde je stále vojna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %