Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.03.2022 01:30

Nižná Slaná žiada štát, aby čo najrýchlejšie riešil znečistenie rieky Slaná


Na archívnej snímke z 28. februára 2022 skorodovaný most č. 021 na ceste č. 67 nad riekou Slaná medzi obcami Nižná Slaná a Gočovo v okrese Rožňava. Snímka zdroj: (tasr).


Obec Nižná Slaná v okrese Rožňava žiada štát, aby začal čo najrýchlejšie riešiť znečistenú rieku Slaná, kým nenastane ekologická katastrofa. Obec o tom informuje na sociálnej sieti s tým, že aplikovať by sa dali dočasné riešenia, ako napríklad filtre či kontajnerové čističky.


"Hrdzavá farba rieky Slanej už znepokojuje čoraz viac ľudí a zasahuje čoraz väčšie územie. Takto sfarbená voda sa nachádza ešte aj za Tornaľou, čo je 50 kilometrov od šachty Gabriela, z ktorej takto sfarbená voda vyteká," uviedla samospráva.

V piatok (11. 3.) sa na Okresnom úrade (OÚ) v Rožňave a následne aj v areáli bývalého baníckeho závodu Siderit uskutočnilo stretnutie, na ktorom sa zúčastnili pozvaní zástupcovia samospráv, okresného úradu, odborníci na environmentálnu problematiku, zástupcovia Ministerstva životného prostredia SR a poslanci. Mali tam riešiť znečistenie rieky a tiež navrhnúť adekvátne opatrenia.

"My ako samospráva budeme, samozrejme, vyvíjať tlak na to, aby riešenie, aj keby bolo len dočasné, bolo prevedené do praxe čo najrýchlejšie," deklaruje obec Nižná Slaná.

Rieka Slaná sa v polovici februára sfarbila dočervena. Príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit v Nižnej Slanej. Úrady, ktoré situáciu v rieke monitorujú, odobrali vzorky vody a momentálne čakajú na ich laboratórne výsledky.

Banský závod Siderit fungoval v Nižnej Slanej od roku 1975 do roku 2008, keď skončil v krachu. Súčasťou podniku bola i úpravňa rudy. Podľa štátneho podniku Rudné bane si spoločnosť po ukončení ťažby nesplnila svoje záväzky týkajúce sa likvidácie banských diel, nevyhnutné opatrenia preto v roku 2012 realizoval podnik. Rudné bane v súčasnosti spracovávajú návrh na zaradenie výtoku podzemných vôd do registra environmentálnych záťaží.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2022
V bani, ktorá spôsobuje znečistenie rieky Slaná, zavedú dočasné riešenia
V nižnoslanskej bani, ktorá spôsobuje znečistenie rieky Slaná, zavedú dočasné riešenia. Tie spočívajú v odklonení prítoku povrchových vôd do rudnej bane. Na sociálnej sieti o tom informoval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Michal Kiča.
viac
19.05.2022
MŽP apeluje na vyhlásenie mimoriadneho stavu v lokalite rieky Slaná
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR apeluje na košický okresný úrad, aby v lokalite rieky Slaná vyhlásil mimoriadny stav. Podľa envirorezortu to urýchli a zjednoduší práce Ministerstva hospodárstva SR, ako aj banských záchranných služieb, ktorých poverila vláda na sanáciu vzniknutej situácie.
viac
24.06.2022
Práce v bani v Nižnej Slanej skončili, časť znečistenej vody stále vyteká
Hlavná banská záchranná stanica (HBZS) minulý týždeň ukončila práce v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava. Koncentráciu rozpustených látok vo vytekajúcej vode do rieky Slaná sa podarilo znížiť o približne 80 percent.
viac
21.07.2022
Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na znečistenej rieke Slaná
Vláda vyhlásila mimoriadnu situáciu na rieke Slaná, ktorá je od februára znečistená banskými vodami. Mimoriadna situácia bude platiť pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota. Rozhodla o tom na stredajšom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %