Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.06.2022 10:35

Práce v bani v Nižnej Slanej skončili, časť znečistenej vody stále vyteká


Rieka Slaná.


Hlavná banská záchranná stanica (HBZS) minulý týždeň ukončila práce v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava. Koncentráciu rozpustených látok vo vytekajúcej vode do rieky Slaná sa podarilo znížiť o približne 80 percent.


Ako uviedol riaditeľ Rudných baní Peter Žitňan, štátny podnik na riešení situácie so znečistením rieky naďalej pracuje.

"Sme si vedomí, že problém v rieke Slaná nezmizol a aj zvyšných 20 percent rozpustených látok stále predstavuje environmentálny problém. Pripravujeme projekt, ktorého cieľom bude vyriešiť aj problém so zvyšnou vytekajúcou banskou vodou s vysokým obsahom rozpustených látok," potvrdil Žitňan.

Rudné bane situáciu so znečistením rieky Slaná riešia v spolupráci s Ústavom geotechniky Slovenskej akadémie vied (SAV) v Košiciach, ktorý realizuje laboratórne testy upraviteľnosti vody a vykonáva časť chemických analýz. Štátny geologický ústav Dionýza Štúra zas štátnemu podniku poskytuje údaje o meraniach prietokov vôd i ďalšie potrebné údaje o banskej vode v šachte Gabriela.

HBZS s prácami v Nižnej Slanej skončila v piatok (17. 6.), vodu vtekajúcu do hlbších častí bane sa podarilo odkloniť priamo na povrch. V bani v uplynulých týždňoch pracovalo 12 ľudí, približne tretinu prác bolo potrebné vykonávať v dýchacích prístrojoch. Odklonenie banskej vody bolo v podzemí zabezpečené pomocou hrubostenného oceľového potrubia.

"Voda, ktorá cez to tečie, nie je až taká mineralizovaná. Odhadujem, že to vydrží 15 až 20 rokov," povedal riaditeľ HBZS Stanislav Paulík s tým, že definitívne riešenie by bolo technicky mimoriadne náročné. Pre dopravu potrebného materiálu by si priamo v bani vyžadovalo vybudovanie koľaje s dĺžkou približne 1,7 kilometra.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára, príčinou je vytekanie banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit, ktorý v obci Nižná Slaná v okrese Rožňava fungoval do roku 2008. Výsledky prvotného rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza vzoriek vo vode potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2022
Nižná Slaná žiada štát, aby čo najrýchlejšie riešil znečistenie rieky Slaná
Obec Nižná Slaná v okrese Rožňava žiada štát, aby začal čo najrýchlejšie riešiť znečistenú rieku Slaná, kým nenastane ekologická katastrofa. Obec o tom informuje na sociálnej sieti s tým, že aplikovať by sa dali dočasné riešenia, ako napríklad filtre či kontajnerové čističky.
viac
04.04.2022
V bani, ktorá spôsobuje znečistenie rieky Slaná, zavedú dočasné riešenia
V nižnoslanskej bani, ktorá spôsobuje znečistenie rieky Slaná, zavedú dočasné riešenia. Tie spočívajú v odklonení prítoku povrchových vôd do rudnej bane. Na sociálnej sieti o tom informoval štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Michal Kiča.
viac
14.06.2022
V bani v Nižnej Slanej práce finišujú, do rieky už vyteká čistejšia voda
Záchranné práce v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava, ktoré majú za cieľ prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky Slaná, pomaly finišujú.
viac
23.11.2022
O zastavení znečistenia banskými vodami na rieke Slaná rozhodne vláda
O trvalom zastavení znečistenia banskými vodami na rieke Slaná rozhodne vláda. Štátny podnik Rudné bane má zabezpečiť čiastočné uzatvorenie šachty Gabriela a štôlne Marta v bani v Nižnej Slanej v okrese Rožňava.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %