Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.03.2024 12:05

V 19 okresoch vyhlásia mimoriadnu situáciu kvôli problémovým medveďom


Ilustračné foto. Zdroj: canva.com


Vládny kabinet schválil uznesenie k vyhláseniu mimoriadnej situácie spôsobenej výskytom synantropných jedincov medveďa hnedého v zastavaných územiach miest a obcí a ich bezprostrednom okolí.


Okresné úrady v 19-tich rizikových oblastiach, v ktorých najčastejšie dochádza k pravidelnému prieniku problémových medveďov do intravilánov a blízkosti ľudských domovov bezodkladne zvolajú krízový štáb a vyhlásia mimoriadnu situáciu.

V týchto okresoch sa tiež posilní hliadková činnosť polície a zásahového tímu pre medveďa hnedého. Ide o okresy: Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Kežmarok, Lučenec, Martin, Prievidza, Partizánske, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Rimavská Sobota, Turčianske Teplice, Žilina, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Považská Bystrica.

V období mimoriadnej situácie budú kompetentné zložky štátu vykonávať opatrenia na zamedzenie rizík ohrozenia obyvateľov medveďom hnedým, zmiernenie následkov mimoriadnej situácie a minimalizovanie potenciálnych škôd.

Envirorezort pripravuje aj ďalšie opatrenia s cieľom chrániť ľudské životy a majetok ale aj podporiť zachovanie života na vidieku. MŽP SR spoločne s Rumunskom predloží na najbližšie rokovanie Rady ministrov životného prostredia EÚ návrh na preklasifikovanie medveďa do nižšej kategórie, ktorý umožní efektívny a aktívny zásah do populácie medveďa.

Okrem toho, ministerstvo na najbližšiu schôdzu parlamentu predloží ústavný zákon, ktorý vytvorí právny rámec pre odstrel medveďov. A to nielen v intravilánoch obcí, ale rovnako v extravilánoch susediacich s mestami a obcami, okolo Ministerstvo životného prostredia SRturistických centier a zastavaných plôch.

Autor: (Zdroj: Ministerstvo životného prostredia SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2020
Vláda vyhlásila od štvrtka na celom území SR mimoriadnu situáciu
Vláda SR vyhlásila v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu na celom území krajiny mimoriadnu situáciu. Platí od štvrtka (12. 3.) od 6:00 h.
viac
01.10.2020
Vyhlásenie BBSK k tlačovej besede premiéra Igora Matoviča
Vyhlásenie BBSK k tlačovej besede premiéra Igora Matoviča a nepravdivým tvrdeniam, ktoré zazneli v súvislosti s haváriou na ceste II/531.
viac
13.09.2023
Mimoriadnu situáciu pre COVID-19 by mohla vláda zrušiť dnes
Mimoriadnu situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 by mohla vláda zrušiť dnes (v stredu - 13. 9.) s účinnosťou od piatka (15. 9.) rána. Jej zrušenie pomôže pri vyhosťovaní migrantov z iných krajín ako Sýrie, kde je stále vojna.
viac
14.09.2023
Mimoriadna situácia v súvislosti s COVID-19 sa skončí 15. septembra
Mimoriadna situácia v súvislosti s ochorením COVID-19 sa skončí 15. septembra o 6:00 hod. Jej odvolanie schválila včera vláda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %