Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
20.06.2024 10:55

Mimoriadne zasadanie k problematike marginalizovaných rómskych komunít


Snímka zo zasadnutia


Na území mestskej časti Košice Nad Jazerom sa v pondelok 17. júna 2024 konalo spoločné a zároveň mimoriadne rokovanie odbornej sekcie pre marginalizované rómske komunity a sekcie pre sociálne veci Rady ZMOS.


Predsedníčky oboch odborných sekcií,  Zuzana Nebusová, starostka Špišských Tomášoviec a Marcela Ivančová, primátorka mesta Svidník tak konali na podnet z územia, konkrétne zo strany starostky mestskej časti Nad Jazerom Lenky Kovačevičovej a ďalších starostov mestských častí Košíc, ktorých trápi rapídne sa zhoršujúca situácia na ich území pokiaľ ide práve o početnú rómsku komunitu. Na tomto spoločnom stretnutí sa zúčastnil aj podpredseda Komory obcí a starosta obce Nižný Hrušov Ján Fenčák.

Spoločné rokovanie sekcií za účastí starostov mestských častí Košíc, ktorí nie sú členmi sekcii začalo odprezentovaním a vysvetlením zo strany starostov situácie, ktorá aktuálne v jednotlivých lokalitách je pokiaľ ide o nelegálne osady, znečistenie, hromadenie odpadu, rapídny nárast túlavých psov, nehygienické a život ohrozujúce prostrie, v ktorom žujú deti a celé rodiny. Pre lepšie pochopenie celkovej situácie si starostovia pripravili prezentácie pozostávajúce aj z autentických fotozáberov a popisu lokality.

Upozornili tiež na fakt, že dlhodobo komunikujú voči rôznym úradom a splnomocnencom, že tento stav je nevyhovujúci a ohrozuje nielen maloletých žijúcich v týchto komunitách, ale aj ostatných obyvateľov týchto mestských častí, keďže zvýšená kriminalita, útoky psov či nehygienické prostredie má dosah aj na nich.

Obe sekcie intenzívne o tejto problematike debatovali a zadefinovali si, čo sú spoločné  problémy a súčasne potreby, ktoré ak by starostovia dosiahli, mohli by operatívnejšie riešiť zhoršujúcu sa situácia s marginalizovanou komunitou na celom území mesta Košíc, teda v jeho mestských častiach. Určili si 10 oblastí, ktoré budú ďalej komunikovať voči vláde a tým, v ktorých agende sa táto problematika nachádza a súčasne zadefinovali aj kroky, ktoré môže postupne urobiť starosta, či starostovia v rámci územia a zlepšiť tak súčasnú situáciu.

Na záver konštatovali, že táto otázka je zložitá a roky sa jej nevenuje taká pozornosť, akú by si zaslúžila, avšak stále je tu priestor na to, aby práve ZMOS bol iniciátorom zmien, ktoré by pomohli zlepšiť život marginalizovaných komunít a súčasne aj ostatného obyvateľstva v týchto samosprávach.

 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.11.2018
Vláda: Predprimárne vzdelávanie by malo byť povinné pre všetky päťročné deti
Od 1. septembra 2020 by malo byť predprimárne vzdelávanie pre všetky päťročné deti povinné, rozhodli o tom predstavitelia vlády na utorkovom zasadnutí. Povinnosť absolvovať predškolskú prípravu by bola zavedená rok pred začiatkom povinnej školskej dochádzky.
viac
27.04.2020
MV SR opätovne vyhlásilo výzvu na podporu prístupu k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vyhlásilo ďalšiu výzvu zameranú na prístup k pitnej vode v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít (MRK), ktorá je spolufinancovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
viac
21.10.2020
Obce môžu požiadať o covid terénnych asistentov v MRK
Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity spustil výzvu na predkladanie žiadostí o terénnych asistentov, ktorí pomôžu s monitorovaním stavu rizika či možností nákazy a vývinu ochorenia COVID-19 priamo v dotknutých MRK.
viac
22.10.2020
Výzva na podporu komplexného prístupu v MRK v PSK
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť OPĽZ vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranú na podporu komplexného prístupu v šiestich obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami v Prešovskom kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %