Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
20.06.2024 10:55

Mimoriadne zasadanie k problematike marginalizovaných rómskych komunít


Snímka zo zasadnutia


Na území mestskej časti Košice Nad Jazerom sa v pondelok 17. júna 2024 konalo spoločné a zároveň mimoriadne rokovanie odbornej sekcie pre marginalizované rómske komunity a sekcie pre sociálne veci Rady ZMOS.


Predsedníčky oboch odborných sekcií,  Zuzana Nebusová, starostka Špišských Tomášoviec a Marcela Ivančová, primátorka mesta Svidník tak konali na podnet z územia, konkrétne zo strany starostky mestskej časti Nad Jazerom Lenky Kovačevičovej a ďalších starostov mestských častí Košíc, ktorých trápi rapídne sa zhoršujúca situácia na ich území pokiaľ ide práve o početnú rómsku komunitu. Na tomto spoločnom stretnutí sa zúčastnil aj podpredseda Komory obcí a starosta obce Nižný Hrušov Ján Fenčák.

Spoločné rokovanie sekcií za účastí starostov mestských častí Košíc, ktorí nie sú členmi sekcii začalo odprezentovaním a vysvetlením zo strany starostov situácie, ktorá aktuálne v jednotlivých lokalitách je pokiaľ ide o nelegálne osady, znečistenie, hromadenie odpadu, rapídny nárast túlavých psov, nehygienické a život ohrozujúce prostrie, v ktorom žujú deti a celé rodiny. Pre lepšie pochopenie celkovej situácie si starostovia pripravili prezentácie pozostávajúce aj z autentických fotozáberov a popisu lokality.

Upozornili tiež na fakt, že dlhodobo komunikujú voči rôznym úradom a splnomocnencom, že tento stav je nevyhovujúci a ohrozuje nielen maloletých žijúcich v týchto komunitách, ale aj ostatných obyvateľov týchto mestských častí, keďže zvýšená kriminalita, útoky psov či nehygienické prostredie má dosah aj na nich.

Obe sekcie intenzívne o tejto problematike debatovali a zadefinovali si, čo sú spoločné  problémy a súčasne potreby, ktoré ak by starostovia dosiahli, mohli by operatívnejšie riešiť zhoršujúcu sa situácia s marginalizovanou komunitou na celom území mesta Košíc, teda v jeho mestských častiach. Určili si 10 oblastí, ktoré budú ďalej komunikovať voči vláde a tým, v ktorých agende sa táto problematika nachádza a súčasne zadefinovali aj kroky, ktoré môže postupne urobiť starosta, či starostovia v rámci územia a zlepšiť tak súčasnú situáciu.

Na záver konštatovali, že táto otázka je zložitá a roky sa jej nevenuje taká pozornosť, akú by si zaslúžila, avšak stále je tu priestor na to, aby práve ZMOS bol iniciátorom zmien, ktoré by pomohli zlepšiť život marginalizovaných komunít a súčasne aj ostatného obyvateľstva v týchto samosprávach.

 

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2018
Nitrianska radnica chce do ulíc poslať rómske poriadkové hliadky
V budúcom roku by v nitrianskych uliciach mohli na dodržiavanie poriadku dozerať rómske hliadky. Mestskí poslanci na svojom septembrovom rokovaní schválili podanie projektu zameraného na zvýšenie zamestnanosti ľudí žijúcich v prostredí marginalizovaných rómskych komunít.
viac
08.09.2020
Termíny 4. hodnotiaceho kola výzvy zameranej na zlepšenie formy bývania
Ministerstvo vnútra SR informuje o termíne 4. hodnotiaceho kola a termíne uzavretia výzvy zameranej na zlepšenie formy bývania pre obce s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít s prvkami prestupného bývania. Termín 4. hodnotiaceho kola výzvy je 9.9.2020. Termín uzavretia výzvy je 26.2.2021.
viac
05.04.2022
Pri obnove kultúrneho dedičstva sa ráta so zapojením ľudí z lokalít MRK
Ministerstvo kultúry (MK) SR má záujem spustiť projekt, ktorý by realizáciou podpory kultúrneho dedičstva podporil zamestnanosť ľudí žijúcich v lokalitách s prítomnosťou marginálnej rómskej komunity.
viac
03.07.2024
Výzva - Základné štandardy bývania pre marginalizované rómske komunity
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity ako sprostredkovateľský orgán pre Program Slovensko 2021 – 2027 pre oblasť inklúzie marginalizovaných rómskych komunít vyhlásil ďalšiu dopytovo-orientovanú výzvu s názvom „Integrovaná výzva - Podpora investičných aktivít obcí (infraštruktúra)“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %