Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
06.11.2023 10:50

Miestne dane a poplatky sa v budúcom roku zvyšovať nebudú


Ilustračná snímka, zdroj: Bystricoviny


Miestne dane a poplatky sa v budúcom roku v Banskej Bystrici zvyšovať nebudú. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková s tým, že mestské zastupiteľstvo k tomuto kroku pristúpilo už minulý rok v decembri.


Banskobystričania tak od začiatku tohto roka pocítili 20-percentné zvýšenie dane z nehnuteľnosti pri záhradách, zastavaných plochách a nádvoriach, pri lesných pozemkoch, na ktorých sú hospodárske lesy, či pri priemyselných stavbách alebo stavbách na podnikanie, čo predstavovalo vo finančnom vyjadrení šesť eur za štvorcový meter plochy oproti vlaňajším piatim. Pri stavebných pozemkoch išlo o 60-percentné zvýšenie, o 100-percentné pri bytoch, z 50 centov za štvorcový meter podlahovej plochy na jedno euro. V tomto roku sa zvýšila aj sadzba dane za ubytovanie na osobu a prenocovanie z jedného eura na dve. Daň za predajné automaty stúpla z 54 eur za jeden na 100. Správca dane zvýšil aj sadzbu paušálneho poplatku za komunálny odpad z desiatich centov na osobu a deň na 13 centov.         

Banská Bystrica išla do tohto roka s vyrovnaným rozpočtom vo výške takmer 120 miliónov eur. Zvýšenie daní a poplatkov samospráva vlani okrem iného zdôvodňovala ustanoveniami kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre rok 2023, daňovým bonusom, zvýšením cien plynu, tepla a tiež cenami za tovary a služby v rámci zmluvných dodávateľských vzťahov. Pre mesto to znamenalo zvýšenie celkových výdavkov bežného rozpočtu zhruba o 13,4 milióna eur.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2021
ZMOS rokoval s rezortom hospodárstva o novele zákona o miestnych daniach
Rozporové konanie k novele zákona o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Ministerstvom hospodárstva SR sa uskutočnilo online formou v utorok 30. novembra 2021.
viac
29.12.2022
Mesto zostavilo prebytkový rozpočet, miestne dane zatiaľ meniť nebude
Samospráva Kremnice zostavila na budúci rok prebytkový rozpočet vo výške takmer šiestich miliónov eur. Miestne dane či poplatky sa v meste zatiaľ meniť nebudú, k ich úprave dôjde pravdepodobne až v roku 2024. Uviedol to primátor mesta Martin Novodomec.
viac
29.12.2022
Mestská polícia začne od nového roka používať platobné terminály
Mestská polícia (MsP) v Banskej Bystrici spúšťa od 1. januára budúceho roka pilotnú prevádzku používania platobných terminálov.
viac
14.03.2024
Miestne dane a poplatky môžu Trenčania zaplatiť cez nový portál
Miestne dane a poplatky v Trenčíne je možné zaplatiť elektronicky prostredníctvom nového portálu DataMesta. Spustila ho trenčianska radnica a zaregistrovaným užívateľom umožní prístup k ich údajom zaevidovaným mestom. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %