Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.11.2018 11:24

Metodický návod má pomôcť samosprávam s ustanovujúcim zasadnutím


Ilustračná snímka TASR


Základné úlohy ustanovujúceho zasadnutia obecného zastupiteľstva a vzory uznesení ponúka obciam Ministerstvo vnútra (MV) SR. Pre obce a mestá pripravilo metodický návod na zabezpečenie prípravy a priebehu ustanovujúceho zasadnutia obecného zastupiteľstva po komunálnych voľbách.


"Úlohou ustanovujúceho zasadnutia zastupiteľstva je okrem iného vytvoriť podmienky na zloženie sľubu novozvoleného starostu a poslancov, zriadiť obecnú radu, komisie, či určiť plat starostu," informovalo ministerstvo. V dokumente zverejnenom na stránke rezortu je v bodoch rozpísaná príprava zasadnutia, jeho priebeh aj vzory uznesení.       

Prípravu ustanovujúceho zasadnutia má zabezpečiť predchádzajúci starosta. Jeho funkčné obdobie sa končí dňom zloženia sľubu nového. Pri príprave zasadnutia má spolupracovať aj s ním. "Ak doterajší starosta odmietne zabezpečiť ustanovujúce zasadnutie, prípadne i bez odmietnutia nekoná, prípravu ustanovujúceho zasadnutia zabezpečí novozvolený starosta v spolupráci so zástupcom doterajšieho starostu," doplnilo ministerstvo.      

 V rámci prípravy zasadnutia je podľa dokumentu MV potrebné zabezpečiť jeho podmienky tak, aby sa na ňom mohlo zúčastniť čo najviac obyvateľov obce. Je tiež potrebné informovať ich o čase aj programe rokovania. Informácie by mala obec zverejniť na úradnej tabuli aspoň tri dni vopred, urobiť tak môže aj prostredníctvom internetovej stránky obce.       

Ustanovujúce zasadnutie má byť zvolané do 30 dní od volieb do orgánov samosprávy obcí. "Ak doterajší starosta nezvolá ustanovujúce zasadnutie, uskutoční sa 30. pracovný deň od vykonania volieb," doplnilo ministerstvo. Na zasadnutie sa majú pozývať najmä novozvolený starosta a poslanci, ale aj predseda miestnej volebnej komisie.    

https://www.minv.sk/?metodicke-usmernenia

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.12.2017
Ustanovujúce zasadnutie novozvoleného Zastupiteľstva NSK
Ku konštruktívnej spolupráci na rozvoji kraja pre spokojný život jeho obyvateľov vyzval predseda NSK Milan Belica novozvolených krajských poslancov na ustanovujúcom zasadnutí novozvoleného Zastupiteľstva Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), ktoré sa konalo v pondelok 4. decembra.
viac
29.11.2018
V Dunajskej Strede sa konalo ustanovujúce zasadnutie mestského zastupiteľstva
Ustanovujúca schôdza mestského zastupiteľstva, na ktorej poslanci rozhodli o obsadení mestskej rady a komisií, sa vo štvrtok konala v Dunajskej Strede.
viac
24.03.2021
Nový projekt Polície SR „Dopravný expert vo Vašom meste“
Polícia SR dáva do pozornosti nový projekt „Dopravný expert vo Vašom meste“, ktorý umožňuje upozorniť Políciu SR na najproblematickejšie úseky cestnej premávky s cieľom minimalizovania konfliktných či nebezpečných situácií v cestnej premávke.
viac
05.11.2022
Manuál pre ustanovujúce zasadnutie obecného zastupiteľstva
Ministerstvo vnútra SR pre obce a mestá pripravilo metodický návod pre zabezpečenie ustanovujúcich zasadnutí v komunálnych voľbách zvolených obecných zastupiteľstiev.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %